Så här har utvecklingen av bekräftat smittade förändrats per vecka i Region Stockholm sedan vecka 27 år 2020, början på juli. Foto: SVT Design

Så här ser covid-läget ut i Stockholms län

Uppdaterad
Publicerad

Smittspridningen har minskat kraftigt senaste två veckorna. Antal covid-patienter minskar också men betydligt långsammare. Så här ser covid-läget ut i regionen 22 juni, och det är också säsongens sista uppdatering.

Den här tisdagsrapporten har uppdaterats varje vecka sedan i september över både andra och tredje vågens covid-smitta i Stockholms län. Men nu gör vi sommaruppehåll, bland annat på grund av att regionen drar ner på sin rapportering.

Intensivvård

22 juni vårdades 19 covid-patienter på intensiven i regionen, vilket innebär att det går fortsatt neråt, men  i ganska långsam takt.

Antal patienter som får intensivvård sedan 25 juni 2020. Siffrorna rapporterades två gånger i veckan fram till och med 2 november, därefter varje vardag fram till 18 juni. Foto: SVT Design

Övrig sjukhusvård

Utöver intensiven vårdades 22 juni ytterligare 48 personer på sjukhus för covid-19.

Antal patienter som får sjukhusvård för covid-19 på andra avdelningar än intensiven. Siffrorna uppdaterades två gånger i veckan fram till och med 2 november, därefter varje vardag fram till 18 juni. Foto: SVT Design

Totalt hade man alltså på tisdagen 22 juni 67 covid-19-patienter på något av Region Stockholms sjukhus.

Nya fall

Inrapporteringen av antalet nya fall har varit mycket oregelbunden under juni på grund av ett tidigare datorintrång i databasen SmiNet. Siffrorna kommer att uppdateras av Folkhälsomyndigheten men det gör att tabellen Nya fall per dag inte uppdaterats efter 15 juni. Däremot har veckostatistiken uppdaterats.

Den 22 juni hade totaltl 254 512 personer bekräftats smittade i covid-19 i Stockholms län.

Antal fall av bekräftat smittade som rapporterats in per vardag i Stockholms län. (Perioden14 september-2 november uppdaterades siffrorna enbart tisdag-fredag. Foto: SVT Design

Antalet nya fall speglar inte den dag folk blev sjuka, utan det datumet det positiva provet rapporterats in. Därför är siffrorna mycket högre i början av veckan eller efter en långhelg. Tydligare utveckling ser man på fall per vecka.

Fall per vecka

Under vecka 24 konstaterades 431 nya fall, vilket betyder att det varit en kraftig minskning av nya fall senaste veckorna.

Så här har utvecklingen av bekräftat smittade förändrats per vecka i Region Stockholm sedan vecka 27 år 2020, början på juli. Foto: SVT Design

Avlidna

Även rapporteringen av dödsfall har drabbats av datorproblemen, därför uppdateras inte heller denna tabell. Men man ser ändå att på en en vecka har det bara rapporterats in ett dödsfall 22 juni har totalt 4 354 personer med bekräftad covid-19 avlidit i Stockholms län.

Antal dödsfall som rapporterats in per vardag i Stockholms län. (Perioden 15 september-2 november rapporterades fallen in tisdag-fredag. Foto: SVT Design

Det är eftersläpning i rapporteringen av avlidna. Tabellen visar antalet dödsfall som rapporterats in en viss dag, inte dödsdatumet.

Samtliga tabeller startar 25 juni, för diagram hur utvecklingen såg ut innan dess i Region Stockholm, se den här artikeln.

TIPSA OSS: Har du påverkats av corona på ett oväntat sätt eller har du en historia du tycker vi borde berätta? Mejla oss på SVT Stockholm.

Om statistiken

Artikeln kommer att uppdateras en gång i veckan tills vidare, tisdagar eller onsdagar, från och med 30 september. Tabellerna startar 25 juni, för diagram hur utvecklingen såg ut innan dess i Region Stockholm, se den här artikeln. För statistik om covid-19 i resten av Sverige och övriga världen, läs mer här.

Att nya fall plötsligt minskar med nästan 2 000 fall i augusti beror på att Folkhälsomyndigheten tog bort fallen ur statistiken, på grund av felaktiga positiva svar.

I augusti skrevs antal avlidna ner efter att data justerades mot information från folkbokföringen, enligt Region Stockholm.

Den 2 november började Region Stockholm rapportera hur många som vårdas på sjukhus varje vardag, istället för bara två gånger i veckan.

Det här gäller i Stockholms län

• Avstå att ha fysisk kontakt med andra personer än de som man bor med. Nödvändig närkontakt, som vid exempelvis vårdbesök och medicinska undersökningar, omfattas inte av rådet.

• Avstå från att vistas i inomhusmiljöer som butiker, köpcentrum, museer, bibliotek, badhus och gym.

• Avstå från att delta där trängsel kan uppstå vid till exempel möten, konserter, föreställningar, idrottsträningar (undantaget träning för barn och ungdomar födda 2005 eller senare), matcher och tävlingar.

• Arbetsgivare bör vidta åtgärder genom att uppmana all personal att arbeta hemifrån så långt det är möjligt, erbjuda utökade förutsättningar att arbeta hemifrån, och att tjänsteresor, konferenser och andra fysiska möten skjuts upp.

• Avstå̊ från att delta i större sociala sammanhang som middagar, fester, begravningar, dop, kalas och bröllop.

• Håll avstånd till andra människor – två meter så ofta du kan.

• Tvätta händerna ofta och alltid så fort du kommit till hemmet, arbetsplatsen eller annan plats. Tvätta i minst 30 sekunder med tvål och vatten.

• Stanna hemma om du är sjuk.

• Du ska arbeta eller studera hemifrån under 7 dagar om du bor eller har bott med en person som bär på covid-19 smitta, räknat från den dag personen provtog sig.

• Om du känner dig så dålig så att du behöver vård kontakta 1177 Vårdguiden på telefon för vägledning om när, var och hur du bäst ska söka vård. Vid livshotande tillstånd ringer du 112.

Källa: Region Stockholm

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.