Så här har utvecklingen av bekräftat smittade förändrats per vecka i Region Stockholm sedan vecka 27, början på juli. Foto: SVT DesignVisa alla (5)
Visa alla (5)

Så här ser covid-läget ut i Stockholms län

Uppdaterad
Publicerad

Förra veckan kom ett tydligt trendbrott där allt fler vårdas på sjukhus och det fortsätter. Det är fortsatt allt fler nya fall men enligt Tegnell har ökningen avstannat något. Så här ser kurvorna ut just nu.

Vecka 42 bekräftatdes 1 660 fall av covid-smitta i Stockholms län. Men Region Stockholm skriver att det finns vissa tecken på en lägre ökningstakt, trots en fortsatt ökning av nya fall. Även statsepidemiolog Anders Tegnell har sagt att det verkar som om ökningstakten i Stockholm avstannat, något man kan ana om man ser på antal fall per vecka.

Förra veckan ökade antalet nya fall med 11 procent jämfört med veckan innan, vecka 40 ökade fallen 36 procent och vecka 38 hela 76 procent. På Region Stockholm säger man dock att det kan vara en tillfällig trend.

Nya fall

Sedan i fredags har 905 nya fall bekräftats i länet. Under samma period veckan innan var det 660 fall. I början på sommaren sköt antalet nya bekräftade fall i höjden, något som framför allt förklarades av att man då började testa betydligt fler än tidigare. Samtidigt ökade inte antalet sjuka som behövde vård för covid-19 alls i samma utsträckning.

Antal fall av bekräftats smittade som rapporterats in per vardag i Stockholms län. Från och med 14 september uppdateras siffrorna tisdag-fredag. Foto: SVT Design

Efter en topp vecka 25, midsommarveckan, så började antalet nya fall att minska, fram tills i augusti. Sedan dess blir det bara allt fler nya fall.

Den 20 oktober har sammanlagt 29 497 personer bekräftats smittade av covid-19 i Stockholms län.

Intensivvård

Antal patienter som får intensivvård sedan 25 juni. Siffrorna rapporteras två gånger i veckan. Foto: SVT Design

Att se hur många som behöver sjukhusvård och framför allt intensivvård har hela tiden varit ett viktigt sätt att mäta epidemins utveckling. Även här har det gått stadigt neråt hela sommaren, men började sedan gå upp igen. Däremot har antalet patienter varit ganska stabilt under hösten. Under tisdagen vårdades fem personer på intensiven i Region Stockholm

Annan sjukhusvård

Utöver intensiven vårdas covid-patienter också på andra sjukhusavdelningar. Där har det stigit rejält på kort tid och ökningen fortsätter.

Den 20 oktober vårdades 69 personer för covid-19 på sjukhus i länet utöver de som ligger på intensiven, det är 10 fler än i fredags. Totalt, med intensivvårdspatienterna, vårdades alltså 74 patienter på sjukhus under tisdagen och det är 9 patienter fler jämfört med förra rapporten som var på fredagen.

Antal patienter som får sjukhusvård för covid-19 på andra avdelningar än intensiven. Siffrorna uppdateras två gånger i veckan. Foto: SVT Design

Avlidna

2 419 personer som haft bekräftad covid-19 har avlidit i Stockholms län. Det är tre fler sedan veckan innan.

Antal dödsfall som rapporterats in varje vardag i Stockholms län fram till och med 14 september. Efter det uppdateras siffrorna tisdag-fredag. Foto: SVT Design

Om statistiken

Artikeln kommer att uppdateras en gång i veckan tills vidare, på onsdagar från och med 30 september. Tabellerna startar 25 juni, för diagram hur utvecklingen såg ut innan dess i Region Stockholm, se den här artikeln. För statistik om covid-19 i resten av Sverige och övriga världen, läs mer här.

Att nya fall plötsligt minskar med nästan 2 000 fall i augusti beror på att Folkhälsomyndigheten tog bort fallen ur statistiken, på grund av felaktiga positiva svar.

I augusti skrevs antal avlidna ner efter att data justerades mot information från folkbokföringen, enligt Region Stockholm.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer