Antal patienter som får intensivvård sedan 25 juni. Siffrorna rapporterades två gånger i veckan fram till och med 2 november, därefter varje vardag. Foto: SVT DesignVisa alla (5)
Visa alla (5)

Så här ser covid-läget ut i Stockholms län

Uppdaterad
Publicerad

Förra veckan var något färre fall än veckan innan men antalet covid-patienter fortsätter öka. Så många fall har man inte haft på iva sedan i somras. Så här ser kurvorna ut just nu.

Den 13 april har sammanlagt 208 810 personer bekräftats smittade av covid-19 i Stockholms län sedan pandemins start. Det är en ökning med cirka 9 000 nya fall sedan förra tisdagen.

Antal fall av bekräftat smittade som rapporterats in per vardag i Stockholms län. (Perioden14 september-2 november uppdaterades siffrorna enbart tisdag-fredag. Foto: SVT Design

Antalet nya fall speglar inte den dag folk blev sjuka, utan det datumet det positiva provet rapporterats in. Därför är siffrorna mycket högre i början av veckan eller efter en långhelg. Tydligare utveckling ser man på fall per vecka.

Utveckling av nya fall per vecka

Antalet nya fall senaste veckan var något färre än veckan innan. De senaste veckorna har det klättrat stadigt uppåt men om det här är ett trendbrott är för tidigt att säga. Under vecka 14 rapporterades totalt 9.395 nya fall av bekräftad smitta i länet, cirka 400 färre än veckan innan.

– Vi kan nu se att antalet personer som konstaterats smittade med covid-19 inte ökar den här veckan. Det kan mycket väl vara en påsklovseffekt och därför är det alldeles för tidigt att dra slutsatsen att det är en faktisk minskning. Smittspridningen är oavsett minskning eller inte mycket hög och det är fortsatt viktigt att du följer råd och rekommendationer, säger tf hälso- och sjukvårdsdirektör Johan Bratt.

Så här har utvecklingen av bekräftat smittade förändrats per vecka i Region Stockholm sedan vecka 27, början på juli. Foto: SVT Design

Intensiven

Antalet intensivvårdspatienter stiger igen. 13 april vårdades 103 covid-patienter på intensiven i regionen, vilket är 15 fler än förra tisdagen. Så många har inte vårdats på intensiven sedan i juni.

Antal patienter som får intensivvård sedan 25 juni. Siffrorna rapporterades två gånger i veckan fram till och med 2 november, därefter varje vardag. Foto: SVT Design

Övrig sjukhusvård

Utöver intensiven vårdades 13 april ytterligare 496 personer på sjukhus för covid-19.

Antal patienter som får sjukhusvård för covid-19 på andra avdelningar än intensiven. Siffrorna uppdaterades två gånger i veckan fram till och med 2 november, därefter varje vardag. Foto: SVT Design

Totalt hade man alltså på tisdagen 599 covid-19-patienter på något av Region Stockholms sjukhus. Det är 35 fler jämfört med förra tisdagen och kurvan har fortsatt stadigt uppåt senaste veckorna.

Avlidna

13 april har totalt 4 077 personer med bekräftad covid-19 avlidit i Stockholms län. Det innebär en ökning med 35 dödsfall på en vecka. Dödstalen ökar inte i takt med nya fall, något som tillskrivs att de äldsta nu är vaccinerade.

Antal dödsfall som rapporterats in per vardag i Stockholms län. (Perioden 15 september-2 november rapporterades fallen in tisdag-fredag.) Foto: SVT Design

Det är eftersläpning i rapporteringen av avlidna. Tabellen visar antalet dödsfall som rapporterats in en viss dag, inte dödsdatumet.

Samtliga tabeller startar 25 juni, för diagram hur utvecklingen såg ut innan dess i Region Stockholm, se den här artikeln.

TIPSA OSS: Har du påverkats av corona på ett oväntat sätt eller har du en historia du tycker vi borde berätta? Mejla oss på SVT Stockholm.

Artikeln kommer att uppdateras en gång i veckan tills vidare, tisdagar eller onsdagar, från och med 30 september. Tabellerna startar 25 juni, för diagram hur utvecklingen såg ut innan dess i Region Stockholm, se den här artikeln. För statistik om covid-19 i resten av Sverige och övriga världen, läs mer här.

Att nya fall plötsligt minskar med nästan 2 000 fall i augusti beror på att Folkhälsomyndigheten tog bort fallen ur statistiken, på grund av felaktiga positiva svar.

I augusti skrevs antal avlidna ner efter att data justerades mot information från folkbokföringen, enligt Region Stockholm.

Den 2 november började Region Stockholm rapportera hur många som vårdas på sjukhus varje vardag, istället för bara två gånger i veckan.

• Avstå att ha fysisk kontakt med andra personer än de som man bor med. Nödvändig närkontakt, som vid exempelvis vårdbesök och medicinska undersökningar, omfattas inte av rådet.

• Avstå från att vistas i inomhusmiljöer som butiker, köpcentrum, museer, bibliotek, badhus och gym.

• Avstå från att delta där trängsel kan uppstå vid till exempel möten, konserter, föreställningar, idrottsträningar (undantaget träning för barn och ungdomar födda 2005 eller senare), matcher och tävlingar.

• Arbetsgivare bör vidta åtgärder genom att uppmana all personal att arbeta hemifrån så långt det är möjligt, erbjuda utökade förutsättningar att arbeta hemifrån, och att tjänsteresor, konferenser och andra fysiska möten skjuts upp.

• Avstå̊ från att delta i större sociala sammanhang som middagar, fester, begravningar, dop, kalas och bröllop.

• Håll avstånd till andra människor – två meter så ofta du kan.

• Tvätta händerna ofta och alltid så fort du kommit till hemmet, arbetsplatsen eller annan plats. Tvätta i minst 30 sekunder med tvål och vatten.

• Stanna hemma om du är sjuk.

• Du ska arbeta eller studera hemifrån under 7 dagar om du bor eller har bott med en person som bär på covid-19 smitta, räknat från den dag personen provtog sig.

• Om du känner dig så dålig så att du behöver vård kontakta 1177 Vårdguiden på telefon för vägledning om när, var och hur du bäst ska söka vård. Vid livshotande tillstånd ringer du 112.

Källa: Region Stockholm

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Corona i Stockholm

Mer i ämnet