Shoppingturen är inget lagbrott. Däremot går det tvärtemot Folkhälsomyndighetens rekommendationer om att undvika att vistas i köpcentrum. Arkivbild. Foto: TT

Morgan Johansson (S) gick på mellandagsrean – trots Löfvens skarpa uppmaning

Uppdaterad
Publicerad

Statsminister Stefan Löfven (S) hoppades att det inte skulle bli någon mellandagsrea i år.

Trots det syntes justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S) när han på annandagen shoppade på rean i Lund.

– Spontant känns det otroligt olämpligt, säger Joakim Esbjörnsson-Klemendz, docent i virologi vid Lunds universitet.

På annandagen sågs justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S) i shoppingcentret Nova i Lund. Med på shoppingturen fanns flera livvakter, enligt personer som hört av sig till SVT Nyheter.

Innan ministern fick komma in på köpcentret köade han utanför då maxantalet besökare hade uppnåtts.

Köpte julklapp

I ett sms till SVT Nyheter bekräftar Morgan Johansson att han var på köpcentret för att köpa en julklapp.

”Jag besökte ett köpcentrum på annandagen för att handla en försenad julklapp till mina föräldrar. Det var oförsiktigt, och jag borde ha planerat det inköpet bättre. Det var dock ingen trängsel, och det gick att hålla säkra avstånd tack vare de vakter som reglerade antalet besökare.”, skriver han.

Regeringen ville stoppa rean

Shoppingturen är inget lagbrott. Däremot går det tvärtemot Folkhälsomyndighetens rekommendationer om att undvika att vistas i köpcentrums lokaler.

I en intervju med Mats Knutson i SVT:s Morgonstudion strax före jul sa statsminister Stefan Löfven dessutom att han hoppades att det inte skulle bli någon mellandagsrea alls.

”Vi kan naturligtvis inte ha en mellandagsrea som vi brukar. Alla förstår och alla måste ta sitt ansvar”, sade statsministern då.

Löfven: Delar Johanssons uppfattning

I ett sms till SVT Nyheter skriver statministerns pressekreterare nu att ”Statsministern har haft kontakt med justitieministern, som har redogjort för händelsen på annandag jul och möjligheten att då kunna hålla säkert avstånd vid inköpstillfället. Statsministern delar justitieministerns uppfattning att det var oförsiktigt.”

Det har inte varit möjligt att stoppa reorna på laglig väg innan den nya pandemilagen eventuellt träder i kraft nästa år. En anledning är att ett köpcentrum inte har laglig rätt att införa regler som gäller för alla butiker.

Flera varuhus har nu infört maxtak för hur många som får befinna sig i lokalerna samtidigt. Man har också åtgärder för att minska trängseln. På Nova Lund finns nu vakter som ska se till att det inte blir trångt i varuhuset, man har utökat städningen och möblerat om i restaurangdelen för att öka avståndet mellan matgästerna.

Forskaren: ”Otroligt olämpligt”

Virusforskaren Joakim Esbjörnsson-Klemendz, docent i virologi vid Lunds universitet, reagerar med förvåning på uppgifterna.

– En minister och statsminister omfattas så vitt jag vet av rekommendationerna från Folkhälsomyndigheten. Spontant känns det otroligt olämpligt om det inte rör sig om något som inte går att undvika, som ett apoteksbesök eller liknande, säger han.

– Jag har själv i mitt arbete försökt att föregå med så gott exempel som möjligt, så en minister som inte förhåller sig till de restriktioner och rekommendationer som föreligger känns inte vidare lämpligt.

Tobias Billström, gruppledare för Moderaterna i riksdagen, har också reagerat. På Twitter skriver han: ”Så förbannat illojalt mot alla andra som sköter sig”.

Så säger Folkhälsomyndigheten om rean

”I samband med jul- och mellandagshandeln kan det kräva extra försiktighet för att undvika trängsel. Både individer och verksamheter har ett ansvar att motverka spridning av covid-19.”

”Begränsa helst antalet inköp i butiker. Handla helst på egen hand, undvik att handla vid tidpunkter då många vistas i affärerna, undvik att i onödan vistas i affärers och köpcentrums lokaler. Följ butikernas och utlämningsställenas råd och anvisningar.”

”Undvik att handla vid tidpunkter då många vistas i affärerna, undvik att i onödan vistas i affärers och köpcentrums lokaler.”

Källa: Folkhälsomyndigheten

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.