Foto: SVT

Mats Knutson intervjuar statsminister Stefan Löfven (S)

Uppdaterad
Publicerad

Sverige har inte bytt strategi i bekämpningen av coronaviruset. Det säger statsminister Stefan Löfven i en direktsänd intervju med SVT:s inrikespolitiska kommentator Mats Knutson i SVT:s Morgonstudion.

– Jag kan förstå kittlingen i att tro att den har bytts, men i grunden är den exakt samma. Se till att hålla nere smittspridningen så mycket som det går. Se till så att sjukvården och omsorgen har de resurser som krävs, säger Löfven.

I går eftermiddag fattade regeringen beslut om inreseförbud för Storbritannien och Danmark. Som svar på frågan hur effektiv den åtgärden är för att stoppa det nya muterade coronaviruset svarar statsminister Stefan Löfven:

– Vi ska göra det som går att göra. Det är svårt att säga i procent. Vi menar att det är rätt åtgärd, och nu har vi gjort det.

Han säger att det finns EU -länder som hanterade frågan både innan och efter Sverige,

– En del har att göra med hur beslutsprocessen ser ut. I vissa länder kan en enskild minister fatta det beslutet, Sverige krävs det att regeringen fattar beslut och vi har ett grundlagskrav på att vi ska bereda alla regeringsärenden på ett bra sätt, säger Löfven.

”Strategin i grunden den samma”

Den senaste tidens agerande av regeringen har lett till frågor om Sverige bytt strategi i bekämpningen av coronaviruset, men statsministern menar att så inte är fallet.

– Jag kan förstå kittlingen i att tro att den har bytts, men i grunden är den exakt samma. Se till att hålla nere smittspridningen så mycket som det går. Se till så att sjukvården och omsorgen har de resurser som krävs för att man ska kunna vårda människor och också då inte få för stort tryck på sig, för till sist så brister det.

Han medger samtidigt att man missbedömde hur viruset skulle sprida sig.

– Det är klart att beroende av situationen så måste man också kunna ändra. Nu trodde nog de flesta, även utanför Sverige, att i höst skulle vi få kluster av smitta, vi har inte fått det utan en mycket bredare våg.

– I det läget fanns inte det behovet. Omvärlden såg inte framför sig en andra våg, säger Löfven.

Misslyckande att äldre har dött

Stefan Löfven framhåller att det är ett misslyckande för samhället att så många, inte minst äldre, har dött i pandemin. Som svar på frågan hur stort ansvar som han själv och regeringen bär svarar han:

– Jag ha ingen procentsats på det. Det finns i dag ett formellt, juridiskt ansvar som enligt lagen ligger på olika verksamheter. En del är på staten, regeringen, en del ligger på regionerna, en del på kommunerna. Jag tror nu att vi behöver se över fördelningen mellan stat, region och kommuner. Det kan vara så att mer ansvar behöver ligga på regeringen.

Se mer i klippet ovan eller hela intervjun på SVT Play

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.