Regeringen presenterar ny tillfällig pandemilag

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen presenterar ett utkast till en ny pandemilag för att bromsa smittspridningen, meddelar socialminister Lena Hallengren (S) och Amanda Lind (MP).

Pandemilagen ska ge regeringen möjlighet att besluta om begränsningar och nedstängningar i fritids- och kulturverksamheter, kollektivtrafik och köpcentrum.

För att minska trängsel och bromsa smittspridningen använder regeringen i dag ordningslagen, som bland annat innefattar allmänna sammankomster och offentliga tillställningar som konserter och sportevenemang.

Men lagen är trubbig och gör att olika evenemang regleras hårdare är exempelvis kollektivtrafiken.

Coronapandemin

– Vid en snabbt eskalerande smittspridning saknar regeringen idag lagstöd för att besluta om begränsningar och nedstängningar av verksamheter som inte omfattas av ordningslagen, säger kulturminister Amanda Lind på pressträffen.

Omfattar inte privata sammanhang

Den nya lagen omfattar allmänna sammankomster och offentliga tillställningar, platser för fritids- och kulturverksamhet, som exempelvis gym. Den gäller även handelsplatser, kollektivtrafik och festlokaler.Lagen gäller inte i privata sammanhang, exempelvis vid utlåning av en bostad.

För att begränsa trängseln på gator, torg och i butiker kan regeringen som en sista åtgärd fatta beslut om en nedstängning.

– Men nedstängning är så klart mycket ingripande. Här är det särskilt viktigt att värna riksdagens inflytande. Ett sådant beslut kommer behöva underställas riksdagen, säger Lena Hallengren på pressträffen.

Utkastet till ny lag skickas nu på remiss i två veckor. Därefter kommer riksdagspartierna att bjudas in till samtal i syfte att ta fram en så brett förankrad lagstiftning som möjligt. Tanken är att lagen ska börja gälla från den 15 mars 2021 och drygt ett år fram i tiden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet