Elisabeth Marmorstein om hur regeringen förhåller sig till Folkhälsomyndigheten. Foto: SVT

Marmorstein: Regeringen vill visa att det är den som styr

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen har på kort tid tagit initiativ till flera hårda begränsningar utan att först invänta en begäran från Folkhälsomyndigheten. Ett medvetet drag, tror SVT:s politikreporter Elisabeth Marmorstein.

– Det handlar om att visa handlingskraft och undvika kritik om att regeringen lutar sig för mycket på sin myndighet. Kort sagt: visa att det är regeringen som styr.

När regeringen i våras beslutade om begränsningar på först 500 och sedan 50 personer vid allmänna sammankomster gjorde man det på en direkt uppmaning från Folkhälsomyndigheten.

Nu har samma regering på kort tid infört två förbud – ingen alkoholservering efter 22.00 och åttapersonersregeln – på eget initiativ.

Coronapandemin

– Det handlar om att visa handlingskraft och undvika kritik om att regeringen lutar sig för mycket på sin myndighet. Kort sagt: visa att det är regeringen som styr. Men de skulle ju inte göra någonting som FHM var helt emot, säger SVT:s politikreporter Elisabeth Marmorstein i Morgonstudion.

”Blev tagna på sängen”

Marmorstein menar att regeringen nu vill vara tydliga med allvaret i situationen. Det efter en rad tidigare beslut vars timing har ifrågasatts.

– Smittspridningen hade redan tagit fart när man hävde besöksförbudet på äldreboendena. En månad senare var läget  ännu värre och det var då man lyfte publikgränsen och tog bort de särskilda rekommendationerna för riskgrupperna, säger hon.

Hon tror att regeringen överaskades av kraften av den andra vågen som nu sprider sig över landet.

– En förklaring till det kan vara att FHM:s huvudscenario för hösten var lokala, mindre utbrott. Inte en andra våg med okontrollerade utbrott i hela landet.

Pandemilag i sommar

Vad mer kan regeringen göra för att trycka ner smittspridningen?

– Det finns säkert fler verktyg men vill de få till en större nedstängning måste riksdagen stifta en ny lag. Det de tänker nu är en pandemilag som ska börja gälla nästa sommar.

Hör mer i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet