I klippet besvarar Freja Hallberg tre frågor om skådespelarnas samtal till riksdagen. Foto: TT, SVT

349 skådespelare ringer riksdagen: ”Vill att de ska drabbas”

Uppdaterad
Publicerad

Under måndagen kommer alla ledamöter i Sveriges riksdag att få samma samtal. I andra änden av linan kommer en tre minuter lång monolog om medborgarens och politikerns roll samhället att framföras av en skådespelare från scenkonstkollektivet Potato potato.

– Jag vill att de ska drabbas av konst, säger Freja Hallberg, konstnärlig ledare.

Potato potato startades 2008 och är en teatergrupp verksam i Malmö och Stockholm. Sedan starten 2008 har de försökt skapa nya perspektiv på samhällsaktuella frågor. Det senaste i raden av verk är 349 telefonsamtal till Sveriges alla riksdagsledamöter som görs av ett lika stort antal skådespelare.

Bakom verket ligger den konstnärliga ledaren Freja Hallberg som fick idéen efter att ha läst ”Efter demokratin: Argument för ett nytt styrelseskick” av den amerikanska författaren Jason Brennan där han utvärderar styrelseskickets meriter. Hon vill även utmana idéen om att folkvalda politiker ska vara tillgängliga för folket.

– Det som jag blev besatt av är medborgarens roll i en demokrati, att vi tycker att det är mer självklart att ringa ett företag om något är försenat än att ringa till en folkvald, fast det är dem man borde ringa, säger hon till Kulturnyheterna.

”Vill att de ska drabbas”

Själva monologen är ungefär tre minuter lång och handlar, enligt Hallberg, om hur fantasin om att vara politiker kanske inte stämmer överens med verkligheten. Exempelvis handlar det om hur det känns att sitta i långa möten varje dag, eller att känna sig liten i ett sammanhang där man borde vara viktig.

– Jag var noga från början med att jag inte ville att det skulle vara sakpolitiskt på något vis. Jag ville att de skulle bli drabbade av konst.

Alla riksdagsledamöterna möts av samma text men i varierad tolkning av skådespelaren. Alla blev även på förhand informerade om samtalen och enligt Hallberg det redan börjat ringas. Mottagandet har varierat.

– Vissa är helt tysta medan andra applåderar konstverket.

Ögonblicklig konst

Telefonsamtalen spelas inte in och ingen kommer att få en överblick av alla samtal. Men den konstnärliga ledaren menar att vittnesmålen blir det som består.

– Det är ögonblicklig konst, och jag hoppas att riksdagsledamöterna pratar med varandra om vad de upplevt.

Hur låter monologen? Vad handlar den om och vad hoppas Potato potato uppnå? I klippet ovan berättar Freja Hallberg.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.