– Det var en liten demonstration på tolv personer som inte trodde att de hade någon betydelse. De tyckte nog att det var misslyckat, tog en bild och gick hem. Men hade de inte gjort det här hade vi inte kunnat tåga 500 000 idag och jag hade inte gift mig med min man, säger Jonas Gardell.
Demonstrationen ägde rum 1971 i Örebro och ordnades av den lokala föreningen Gay Power Club. De unga demonstranterna hade inspirerats av Gay Liberation-rörelsen i New York. Samtidigt var homosexualitet i Sverige klassat som en sjukdom och hbtq-personer var i princip osynliggjorda.
SVT visar samma år ett inslag om en läkare i Bollnäs som behandlar homosexuella med elstötar för att omvända dem och reportern konstaterar att “resultatet är framgångsrikt” då männen sedan inlett relationer med kvinnor.
I videon ovan kan du bland annat se en bit ur det gamla SVT-inslaget.
”Frigörelse börjar med en enskild människas mod”
Jonas Gardells kommande roman utspelar sig både på 1800-talet och 1970-talet och bygger på berättelser från verkliga personer. Han har med research och intervjuer med homosexuella som finns kvar i livet, satt sig djupt in i historien.
– Jag tror att all frigörelse börjar med en enskild människas personliga mod. Öppenhet är den enda vägen framåt, säger Jonas Gardell.
Ett lyckligare år ges ut av Norstedts 9 september 2021.
I videon ovan berättar Jonas Gardell hur Gay Power Club banade väg för dagens priderörelse.