5000 gick på konsert i Liverpool

Uppdaterad
Publicerad

I helgen samlades 5000 personer i brittiska Liverpool för att, under kontrollerade former, gå på konsert.

– Om man funderar på att gå tillbaka till en större publik är det givetvis bättre att gör på ett sätt där man systematiskt följer upp fallet, säger Gert Helgesson, professor i medicinsk etik vid Karolinska institutet.

I Liverpool samlades 5000 personer, utan munskydd, men med negativa covid-test, för att se indiepopbandet Blossoms. Inga säkerhetsavstånd behövde hållas – men när publiken lämnade lokalen fick de testa sig på nytt. Om några dagar ska uppföljande test ta reda på om det förekom någon smittspridning under konserten eller inte.

Publiken ingår i ett pilotprojekt för att testa smittspridning, uppger BBC.

Fler experiment har genomförts

Under senhösten och våren har flera liknande experiment genomförsts runtom i Europa och studier från Nederländerna, Spanien och Tyskland har visat att det inte förekommit någon smitta i samband med dom konserterna. Överallt har publiken testats och ibland också burit andningsskydd.

I Sverige har branschen ställt sig positiv till att genomföra liknande experiment, men statsepidemiolog Anders Tegnell har ställt sig kritisk till svenska experiment.

– Vi vet att 80 procent smittar ingen annan person medan 20 procent smittar många. Den slumpmässiga smittan gör att experimentet får ett begränsat värde, sa han till TT i slutet av mars.

Gert Helgesson, professor i medicinsk etik, säger att det finns både för- och nackdelar med så kallade testkonserter. Hör honom i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.