Smittan testades med 5 000 på konsert

Uppdaterad
Publicerad

Kramar, danser och allsång. En stor konsert med 5 000 i publiken hölls i Barcelona i helgen, i ett försök att väcka livemusikscenen till liv.

Det var nästan som minnen från en svunnen tid när publiken strömmade in på Palau Sant Jordi-arenan i den spanska storstaden.

Det enda som påminde om pandemin var munskyddskravet, och det faktum att alla deltagare hade gjort ett snabbcovidtest på morgonen – för att få delta krävdes ett negativt svar.

”Väldigt stolta”

– Det var spektakulärt. Vi kände oss säkra hela tiden. Vi var längst fram och det var något vi saknat massor, säger 29-årige konsertbesökaren Salvador efter evenemanget.

– Vi är väldigt stolta över att ha fått chansen att få vara med på det här. Vi hoppas att det bara är den första (konserten) av många.

Även för bandet på scenen – spanska Love of Lesbian – var det en speciell tillställning.

– Välkommen till en av de mest spännande konserterna i våra liv, sade sångaren Santi Balmes inför publikens jubel.

Regeringen har godkänt konserten, som var något av ett experiment och en uppföljning på en konsert med 500 i publiken i december. Vid den spelningen lyckades snabbtester och munskydd förhindra smittspridning.

Snabbtest av sjuksköterskor

Munskydd och snabbtestet ingick i priset. 80 sjuksköterskor i full skyddsutrustning stod för testerna på tre olika platser tidigare under lördagen, och svaret fick deltagarna efter omkring en kvart via en app i mobilen.

Testade man positivt – som ett fåtal gjorde – stoppades man från att besöka spelningen, och fick inte några pengar tillbaka.

– Det är säkrare att vara på Palau Sant Jordi än att gå på gatan, sade konsertarrangören Jordi Herreruela inför spelningen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet