Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se vikgubbar från några av Sveriges främsta tecknare. Projektledare och tecknare Marcus-Gunnar Pettersson hoppas på fler samarbeten mellan illustratörer. Foto: Martin Ekelin

55 vikgubbar av Sveriges främsta tecknare

Publicerad

219 svenska tecknare har tillsammans genom två års brevväxlande, producerat 55 unika vikgubbar. Utställningen kommer att visas runt om i Sverige och finns just nu att se på Sergelgatans konsthall i Stockholm.

Leken går ut på att någon börjar med att rita ett huvud och viker. Sedan får nästa på tur fylla på med överkropp och personen därpå med ben eller fötter. När alla ritat färdigt viker man upp teckningen för att se slutresultatet.

Under pandemin kände sig illustratören Marcus-Gunnar Pettersson uppgiven och sliten. Lusten att teckna hade tvinat och arbetet kändes meningslöst.

”Var väldigt less”

Marcus-Gunnar insåg att han ville göra något mer lekfullt. Det visade sig att han inte var ensam om det, på en eftermiddag hade över 150 konstnärer runt om i landet hört av sig och sagt att det var intresserade av att vara med och leka.

– Jag var väldigt less och tyckte att vår bransch var så individualiserad, det var väldigt sällan man fick chansen att göra något ihop, säger Marcus-Gunnar Pettersson.

Sven Nordqvist, Lasse Åberg, Gunna Grähs, Jan Lööf och Emma Adbåge är några av konstnärerna som varit med och tecknat. Utöver utställningen finns det även en begränsad upplaga böcker till försäljning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.