Cecilia Elving (L), ordförande i kulturnämnden Foto: Henrik Holmberg / TT, Liberalerna Stockholm

6,4 miljoner i coronastöd till kulturen i Stockholmsregionen

Uppdaterad
Publicerad

Det blir ett extra kulturstöd på 6,4 miljoner till Region Stockholm för att rädda den coronadrabbade kultursektorn.

I förra veckan beslutade kulturnämnden i Västra Götalandsregionen om ett krispaket till kulturen på tio miljoner kronor, det rapporterade Göteborgs-Posten. Nu följer Region Stockholm efter, med ett extra kulturstöd på 6,4 miljoner.

Kulturnämnden i Region Stockholm öppnar för att aktörer som fått stöd från Region Stockholm under 2018 eller 2019 ska kunna söka även det här krisstödet.

Coronaviruset och kulturen

– Alla behöver göra det de kan för att vi ska ha ett rikt kulturliv även efter den här pandemin har stannat av, säger Cecilia Elving (L), ordförande i kulturnämnden.

Beslut om fördelning ska tas under maj månad.

Och när kommer pengarna kunna betalas ut? 

– Vi inser att man behöver pengar skyndsamt och vi kommer göra så gott vi kan, säger Cecilia Elving.

Ett av flera krispaket 

Det har snart gått en månad sedan kulturminister Amanda Linda (MP) presenterade krispaketet till kulturen. Kultursektorn väntar fortfarande på de 500 miljonerna.  

– Det allra viktigaste är statens ansvar i det här och att det stora krispaket som tillsätts på 500 miljoner kommer ut snabbt, säger Cecilia Elving. 

Tidigare meddelade Stockholms stad att 20 miljoner skulle gå till en kulturkrisfond. Kulturarbetare gick samman i ett upprop mot insatsen, då det rörde sig om befintliga kulturpengar som skulle omfördelas. 

De 6,4 miljonerna från Region Stockholm är ett kulturstöd utöver det som de redan delat ut. 

– Vi har verkligen kämpat för att försöka hitta extra pengar. Det är ju ett oerhört allvarligt läge för kulturen i regionen, säger Cecilia Elving.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset och kulturen

Mer i ämnet