Corona slår mot svenska kramandet – hur hälsar vi efter pandemin?

Publicerad

I USA dödsförklarade nyligen smittskyddsinstituts chef Anthony Fauci handskakningen, han anser att hälsningsformen är en smittorisk. I Sverige har de klassiska hälsningformerna kram och handskakning minskat på grund av corona, frågan är om det är temporärt eller början på något nytt?

Kulturnyheterna ställde frågan till två forskare, som båda tror att corona kommer att leda till fler varianter av hälsningar.

– Om situationen fortsätter som det är idag så är både kramen och handskakningen hotade, det är ju förenat med stor smittrisk, säger Dan-Erik Andersson, lektor i mänskliga rättigheter vid Lunds universitet.

Coronaviruset och kulturen

Svårt att rubba kramnormen

En undersökning från 2017 visar att kramen är det varligaste sättet att hälsa i Sverige. I mer formella sammanhang har handskakningen samtidigt en stark ställning. Det finns också studier som visar att svenskar är mer positivt inställda till kramar än till exempel finländare.

Frågan är om coronas påtvingade distansering hotar de hälsningsformerna, eller om det är ett tillfälligt undantagstillstånd? Catrin Norrby, professor i nordiska språk, påminner om att du-reformen på 1960-talet var en ganska utdragen process, det kan vara svårt att bryta livslånga vanor.

Nu har vi, istället för kram och handslag, skapat temporära alternativ som kan vittna om en vilja att gå tillbaka till det gamla.

– Vi gör hälsningritualer som kramen med andra medel. Med verbala medel eller med stora gester på längre avstånd. Och det visar att vi fortfarande ser kramen, handslaget och närheten som det normala, säger Catrin Norrby.

Se mer i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset och kulturen

Mer i ämnet