Kulturministern: Inga undantag för biograferna

Uppdaterad
Publicerad

Biografägareförbundet och Sveriges filmuthyrareförening vill att regeringen ska höja maxtaket på 50 besökare från och med första augusti när storfilmerna nu börjar visas på svenska biografer. Men så blir det inte. – 50-gränsen ligger kvar under sommaren, säger kulturminister Amanda Lind (MP).

– Det har kostat att vara stängda länge, ska vi kunna komma tillbaka är den här 50-gränsen ett jätteproblem, sade Peter Fornstam, ordförande för Sveriges Biografägareförbund till Kulturnyheterna under onsdagen.

I helgen har amerikanska The king of Staten island premiär och den 31 juli följer större titlar som Berts dagbok och amerikanska Unhinged med Russell Crowe i huvudrollen.

Kvar över sommaren

Sedan 31 maj får biograferna inte längre stöd för inkomstbortfall och biografägarna fruktar att det ekonomiska läget blir ohållbart om 50-gränsen kvarstår. Man vill istället att varje besökare ska kunna ha en tom stol på vardera sida om sig från och med den första augusti.

– Det regeringen har sagt och Folkhälsomyndighetens rekommendation är att 50-gränsen ligger kvar under sommaren, säger kulturminister Amanda Lind (MP) till Kulturnyheterna.

Ordningslagen, som reglerar förbudet på allmänna sammankomster på över 50 personer, gäller till exempel demonstrationer, religionsutövning, teater- och biografföreställningar, dansevenemang och idrott. Men nu börjar kulturarbetarnas tålamod att tryta.

Förstår frustrationen

I mitten av juli skrev 173 musiker och scenarbetare under ett öppet brev där de ifrågasatte varför gränsen på 50 personer gäller till exempel spelningar, men inte restauranger och badhus.

– Jag förstår helt frustrationen och att ordningslagen som reglerar det här kan uppfattas som luddig, för den reglerar inte alla verksamheter. Som ett komplement har FHM rekommendationer som gäller för butiker, restauranger och kollektivtrafiken. Här ska man vara tydlig med att det ska inte vara trängsel någonstans, säger Amanda Lind.

Inga besked

Kulturministern påminner om att reglerna ligger fast för att vi befinner oss mitt i en pandemi som inte har något slutdatum.

– Jag har inga sådana besked, så fort regeringen har besked kommer vi att återkomma. Jag vet att många kulturarbetare gör sitt yttersta. Begränsningarna ska inte vara kvar längre än nödvändigt, säger hon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.