Kö till en biopremiär i Stockholm. Arkivbild. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Svenska biografägare vill höja 50-gränsen: ”Den är ett jätteproblem”

Uppdaterad
Publicerad

Biografägareförbundet och Sveriges filmuthyrareförening upa har skrivit ett brev till kulturminister Amanda Lind (MP) där de vädjar om att regeringen ska höja maxtaket för antalet biobesökare från den första augusti.

Likt andra näringar i kulturbranschen har Biografägareförbundet och Sveriges filmuthyrareförening upa svårt att förstå varför kulturevenemang, som biovisningar i det här fallet, inte får ha fler än 50 besökare medan till exempel restauranger och simhallar inte omfattas av samma krav.

– Vi kommer inte klara att täcka våra kostnader. Från ett biografperspektiv har vi en hyra att täcka och måste bemanna med medarbetare, det har redan varit tufft. Det har kostat att vara stängda länge, ska vi kunna komma tillbaka är den här 50-gränsen ett jätteproblem, säger Peter Fornstam, ordförande för Sveriges Biografägareförbund till Kulturnyheterna.

Storfilmerna är på gång

Under våren har både svenska och internationella filmdistributörer väntat med färdiga storfilmer eftersom det knappt funnits någonstans att visa dem. Men nu börjar de större filmerna smyga sig tillbaka in i programmen. Svenska Berts dagbok har smygpremiär 31 juli liksom den amerikanska storfilmen Unhinged – vars USA-premiär är uppskjuten, men den visas i Sverige.

– Börjar det här rulla på kan varken vi, distributörer eller producenter leva på att bara sälja 50 biljetter. Att uppstarten har varit mjuk är inte konstigt, men när vi breddar utbudet ökar värdet, säger Peter Fornstam.

”Vingklipps”

Han menar att biograferna har goda möjligheter till ”dynamisk bokning” – att varje besökare har en tom stol på vardera sida. Biograferna har tidigare fått riktade stöd från regeringen, men nu är den perioden slut.

– Bidragen och möjligheten som kom från kulturdepartementet har upphört. Nu måste vi stå på egna ben, då kan vi inte vingklippas, säger Peter Fornstam.

Kulturnyheterna söker kulturminister Amanda Lind. Tidigare har inrikesminister Mikael Damberg (S) meddelat att en regeländring av 50-gränsen inte är aktuell i sommar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset och kulturen

Mer i ämnet