Färre besökare i salongen får njuta av äldre filmer när biograferna öppnar igen. Foto: TT och Grete Elsborg.

Klassiker på vita duken när biografer öppnar

Uppdaterad
Publicerad

Nu öppnar Filmstaden sina biografer igen. Men färre filmer har premiär i coronatider och därför fylls repertoaren istället med klassiker.

I USA toppades helgens biolista av Jurassic Park från 1993 och Hajen från 1975. När Filmstaden nu öppnar i Sverige kan man se Rymdimperiet slår tillbaka från 1980 och Cristopher Nolans Batmantrilogi The dark knight.

– Båda filmerna är väldigt populära och det är filmer som många kan tänka sig att se igen, säger Caroline Hellström som är pressansvarig på Filmstaden.

Uppvärmning inför Tenet

Att visa The dark knight är dessutom tänkt som en slags uppvärmning inför Nolans nya film Tenet som beräknas få premiär den 31 juli.

Men biokedjan visar även filmer som precis hann upp på tablån i mars innan stängningen och enstaka nypremiärer. Bland annat filmen om Marie Curie – geniet som fick Nobelpriset inte mindre än två gånger i två olika ämnen.

Max 50 gäster

Restriktioner gäller fortfarande, i de större salongerna tas max 50 gäster in. Tomma stolar ska separera grupper av gäster och raderna håller en och en halv meters avstånd.

– Utöver det har vi satt upp golvmarkeringar för att våra besökare ska hålla avstånd, vi har utökat städningen och satt upp stationer med handsprit och plastskärmar framför kassorna. Dessutom har vi mer utspridda föreställningstider så att det inte ska samlas så många människor samtidigt, säger Caroline Hellström.

Biograferna som öppnar först finns i Malmö, Stockholm, Västerås och Göteborg. Resten av biograferna öppnas successivt under sommaren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.