Jakob Abrahamsson,vd för Bio Capitol i Stockholm. Foto: Bezav Mahmod/SvD/TT

Biografkedjorna hårt pressade: ”Vi klarar oss två månader”

Uppdaterad
Publicerad

Biograferna har hamnat i ett vakuum i coronavirusets spår. Storfilmer görs tillgängliga online samtidigt som mindre aktörer är veckor från konkurs. Frågan är om biografkulturen kommer att kunna återhämta sig?

Förra veckan minskade biobesöken med nästan 96 procent i Sverige, jämfört med motsvarande vecka för ett år sedan. Det hänger förstås ihop med att den största kedjan, Filmstaden, har stängt på grund av rädsla för smittspridning samt för att inga större filmer premiärsätts.

Vissa andra biokedjor och oberoende biografer håller fortfarande öppet, men det är på en ”symbolisk nivå”, förklarar Katrina Mathsson på Folkets bio, som har biografer på 19 orter.

”Klarar oss max två månader”

Folkets bio har, liksom de större kommersiella aktörerna, flyttat fram premiärer på filmer som de inte har råd att misslyckas med, till exempel Jessica Hausners Little Joe, som tävlade om en Guldpalm i Cannes i fjol.

– Vi skulle aldrig få igen de pengarna på vod (video on demand, reds anm). Vi måste vänta till det går att sätta upp den på bio igen, säger Katrina Mathsson.

Hon hoppas mycket på det stöd på 500 miljoner kronor som ska fördelas på kulturområdet.

– För Folkets bio distribution klarar vi oss max två månader – mars och april – sedan är det slut om vi inte får stöd, säger hon.

”100 procent allvar”

På Bio Capitol i Stockholm har publiken köpt presentkort och hämtmat för att stödja under krisveckorna.

– Folk har varit jättefina men det räcker förstås inte. Det här är 100 procent allvar och vi har varslat och sett över permitteringar i personalen, säger vd Jakob Abrahamsson.

Han är orolig över att de 500 miljoner som kulturminister Amanda Lind har utlovat i ett krispaket inte kommer att räcka särskilt långt och att det dessutom går för långsamt.

– Två månader kan vi väl knega på även om pengarna rinner mellan fingrarna. Men om det stöd som kommer blir för marginellt blir det svårt. Och om inte verksamheten kommer i gång ordentligt till hösten, då hänger nog alla biografer på fallrepet.

Bio efter coronakrisen

Filmlandskapet är redan förändrat på en viktig punkt; flera bioaktuella storfilmer släpps online. Katrina Mathson tror inte att folk kommer sluta gå på bio efter coronakrisen.

– Jag tror att folk kommer att längta efter att gå på bio igen, säger Katrina Mathsson.

Jakob Abrahamsson håller med men tror att det kommer att bli vanligare med vod-släpp av nya filmer, även större titlar.

– De biografer som har haft som främsta ide är att vara först med filmerna får det nog tufft när det incitamentet försvinner.

I väntan på att kulturstödet från kulturdepartementet ska träda i kraft har Svenska filminstitutet gjort förändringar i redan befintliga stöd för att stötta filmbranschen. ”Huvudstrategin är att tidigarelägga utbetalningar för att stärka likviditeten samt bidra till fortsatt verksamhet i hela filmkedjan”, säger Anna Serner, vd Svenska Filminstitutet i ett pressmeddelande.

För biografer annonseras exempelvis att den så kallade ”biotian”, ett efterhandsstöd per såld biljett, utökas med tio kronor och blir ”biotjugan”. Stödutbetalningen är tidigarelagd och kommer att ske under första häften av april.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronapandemin

Mer i ämnet