Inrikesminister Mikael Damberg (S) Foto: TT

Inrikesministern: Ingen regeländring i sommar

Uppdaterad
Publicerad

Medan Vasamuseet släpper in 500 besökare åt gången tillåts högst 50 personer på evenemang som konserter och teater. Musikbranschen har ifrågasatt de dubbla budskapen. Folkhälsomyndigheten menar att det inte är större smittorisk att samlas vid en scen än på museer och uteserveringar så länge verksamheten corona-anpassas. Men inrikesminister Mikael Damberg (S) ser ingen anledning att omvärdera.

Kulturnyheterna har sökt inrikesminister Mikael Damberg (S) för att ställa frågor om de skilda reglerna för kulturaktörer, som musikbranschen kritiserat i ett öppet brev till politikerna.

Även Folkhälsomyndigheten ser otydligheten, och konstaterar att smittrisken inte behöver skilja sig mellan att samlas framför en scen, mot att samlas på museum eller uteservering.

– Givet att man kan sprida ut människor så behöver det inte vara en större risk utan där är det mer hur man lagstiftningsmässigt kan komma fram i den frågan, sa Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson till SVT den 16 juli.

Inga fler undantag

Det är med hjälp av ordningslagen som regeringen kunnat begränsa offentliga sammankomster till högst 50 personer. Inrikesminister Mikael Damberg ser ingen orsak att omvärdera situationen. Han avböjer intervju men skriver i ett uttalande att:

”Regeringen har gjort en sammanvägd bedömning av läget och anser att de lättnader i restriktioner som faktiskt förekommit inför sommaren får räcka. Vi kommer inte att bevilja fler undantag över sommaren. Vårt fokus är att hålla ut och hålla i, för att fortsatt begränsa smittspridningen.”

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset och kulturen

Mer i ämnet