Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson om coronareglerna. Foto: TT och Lena Katarina Johansson.

FHM: Inte större smittorisk på konserter än på museer

Uppdaterad
Publicerad

Regeln om högst 50 personer på evenemang står fast, trots att exempelvis utebad och museer får ta emot hundratals besökare. Detta har retat artister och scenarbetare. Men nu öppnar Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson för att reglerna skulle kunna ändras.

I ett öppet brev till kultur- och justitieministern efterfrågade 173 musiker, scenarbetare och artister under måndagen tydligare besked kring folksamlingar. I brevet ifrågasätter de att regeln om högst 50 personer på evenemang står fast, samtidigt som till exempel Eriksdalsbadet i Stockholm får ta emot 650 personer och Vasamuseet får ta emot 500 besökare. Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson ger brevskrivarna till viss del rätt ur smittspridningssynpunkt.

– Givet att man kan sprida ut människor så behöver det inte vara en större risk utan där är det mer hur man lagstiftningsmässigt kan komma fram i den frågan, säger Johan Carlson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.