Musikern Sibille Attar är iniativtagare till det öppna brevet. Foto: TT

Artister ifrågasätter otydliga coronaregler i öppet brev

Uppdaterad
Publicerad

173 musiker, scenarbetare och artister vill ha tydligare besked kring folksamlingar. I ett öppet brev riktat till kultur- och justitieministern ifrågasätter de att regeln om högst 50 personer på evenemang står fast, samtidigt som till exempel Eriksdalsbadet i Stockholm får ta emot 650 personer.

Bland undertecknarna finns bland andra Loulou LaMotte, Alice Boman och Markus Krunegård.

”Vi ser fulla krogar, uteserveringar och överfulla badstränder och gräsmattor. Samtidigt går musiker, scenarbetare och artister på knäna och krisstödet räcker inte”, skriver undertecknarna.

Coronaviruset och kulturen

Brevskrivarna understyrker att de förstår att pandemin fortsätter och att de ser allvaret i situationen, men de undrar varför reglerna skiljer sig åt så mycket: ”Vi kräver en tydlig förklaring till varför vår bransch straffas hårdare än andra”, skriver de.

”Vill ni ha kvar er livescen?”

Initiativtagaren, musikern Sibille Attar, skriver i ett uttalande till Kulturnyheterna att uppropet föddes i en känsla av frustration över de motstridiga reglerna och förhoppningen är att starta en diskussion där branschen involveras.

”Det gäller naturligtvis inte artister i första hand utan lika mycket spelställen, arrangörer, ljudtekniker, bokningsagenter, säkerhetspersonal osv osv. Och faktiskt publik.  Vill ni som är publik ha kvar er livescen när det här är över eller är det ok att den dör ut?” skriver Sibille Attar.

Det öppna brevet har lämnats in till Kulturdepartementet och Justitiedepartementet.

Kulturnyheterna har sökt kulturdepartementet för en kommentar. Departementet hänvisar till inrikesminister Mikael Damberg, som inte har möjlighet att kommentera.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset och kulturen

Mer i ämnet