Tommy Körberg, Benjamin Ingrosso och Jill Johnsson. Foto: Stina Stjernkvist/ Janerik Henriksson/Claus Gertsen

Debatten om krisstöd: detta har hänt

Uppdaterad
Publicerad

Konstnärsnämnden ändrar sina regler för vilka kulturskapare som ska få krisstöd. Det sker efter den senaste veckans debatt kring att vissa artister fått stödet trots miljoninkomster i sina bolag. Kulturnyheterna sammanfattar debatten.

I en artikel i Aftonbladet kallade Tommy Körberg det ”ett jävla ofog” att artister med miljoner i omsättning sökte stöd. Där uppmanade han också Jill Johnson, en av de som fått hård kritik, att lämna tillbaka pengarna.

Jill Johnson gick ut och försvarade sig på sitt Instagramkonto i måndags och skrev att hon bidrar till samhället och aldrig har sökt några bidrag tidigare. ”Ni som aningslöst vräker ur er, ni borde skämmas”, avslutade hon.

Coronaviruset och kulturen

Nanne Grönvall, som fått 50 000 kronor i bidrag, gick samtidigt ut med att hon väljer att betala tillbaka sina pengar. Hon skriver att hon var naiv och trodde att alla som sökt pengar skulle få stöd och att hon hoppas att pengarna kan gå till andra mer behövande i stället.

Skänker pengarna till sina musiker

Benjamin Ingrosso säger efter kritiken att han ska skänka bort pengarna han fått till sina musiker och inte ta en enda krona själv. Han säger att det var hans management som ansökte om pengarna och att han aldrig hade tillåtit detta om han haft koll på hur systemet funkar.

Tv-profilen Lasse Kroner stämmer in i kritikerkören på Instagram och säger i en intervju med Aftonbladet att han inte heller har några gig – men att krisstödspengarna ska gå till de ”i sinnessjukt stort behov” och att det i sådana här tider är viktigare än någonsin att prata om vad solidaritet är.

Petter ger tillbaka stödet

Den 9 juli rapporterar Aftonbladet att hiphopartisten Petter gett tillbaka stödet hans bolag fått av Kulturrådet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset och kulturen

Mer i ämnet