Kulturarrangörer frustrerade: Varför gäller 50-regeln musik men inte mat?

Uppdaterad
Publicerad

Var finns logiken? Det undrar flera kulturarrangörer som menar att det är orimligt att en restaurang eller café kan ha över hundra gäster – men inte om det framför livemusik samtidigt.
– Gränsen på 50 personer är en strafflagstiftning mot kultur, tycker John Pahlm ordförande för den ideella kulturföreningen FIKA i Halmstad.

Det var i mars som regeringen beslutade om att ytterligare begränsa möjligheten till allmänna sammankomster och offentliga tillställningar till ett maxantal på 50 deltagare. 

I grunden handlar det om att restaurangverksamhet och kulturarrangemang regleras av olika förordningar och lagar. För restaurangerna gäller under covid-19 att det inte får vara trängsel, det ska vara smittsäkra avstånd mellan borden och ingen barservering.

För kulturarrangemang och konserter gäller något helt annat, de går under ”förordningen för allmänna sammankomster” och där finns det ett tak på 50 personer.

– Vi måste ta bort hälften av stolarna så fort vi sätter upp någonting på scenen. Jag blir frustrerad, säger John Pahlm ordförande ideell ung-föreningen FIKA, som driver en liten restaurang/bar och livescen i Norre Katts Park i Halmstad.

”Olyckligt glapp”

50-regeln gäller bland annat för kulturevenemang  – teaterföreställningar, biografföreställningar, konserter och ”andra sammankomster för att framföra konstnärligt verk”. Det gäller dock inte restauranger eller köpcenter.

– Det här glappet är olyckligt, menar Joppe Pihlgren som är verksamhetsledare för arrangörsnätverket Svensk Live, som menar att det också finns en ekonomisk dimension. 

– Kan man få liv i alla fall mindre spelningar under sommaren kan det göra en skillnad.

Tvingas välja bort

– Det kommer inte att vara ekonomiskt hållbart i längden för oss att genomföra några konserter när vi måste köra bort 60-70 personer av våra vanliga gäster, säger Johan Pahlm som driver Rotundan i Halmstad.  

Johan Pahlm tycker att kulturminister Amanda Lind (MP) borde göra något åt saken.

-Det är inte hållbart att ta fram stödpaket, när vi faktiskt skulle kunna genomföra kultur på ett hållbart sätt, säger han 

”En fråga för polisen”

Kulturnyheterna har sökt kulturministern för en kommentar men hon menar att det här är en fråga om ordningslagen och hänvisar till inrikesminister Mikael Damberg (S).

I ett mejl till Kulturnyheterna skriver han: ”Myndigheten anser att 50-begränsningen i förordningen ska bestå. Därför gör vi inga ändringar över sommaren och det kommer inte några beslut om undantag.”

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset och kulturen

Mer i ämnet