Medieklimatet var hårt för kvinnliga kändisar under 90-talet. Foto: AP/TT

90-talets kändiskvinnor får upprättelse

Uppdaterad
Publicerad

På senare år har flera dokumentärer försökt göra upp med tidigare decenniers behandling av unga kvinnor i media – Britney Spears, Amy Winehouse, Paris Hilton och Monica Lewinsky. Nu får även Spice girls sin historia omvärderad.

Britney Spears fick frågor om hon var oskuld och jagades dygnet runt av paparazzifotografer. Monica Lewinsky har kallat sig själv för ”patient zero” för näthat och Paris Hilton har i efterhand sagt att uppmärksamheten kring hennes ”läckta sexfilm” kändes som att bli våldtagen. I dag hade man mer sannolikt kallat sexfilmen för hämndporr.

Nu gör en rad dokumentärer upp med hur kändiskvinnorna behandlades under 90 och 00-talen.

Metoo ligger bakom

– Jag tror att det är i kölvattnet av metoo. Lägg till att kändisarna själva gått ut och berättat om att de inte har mått bra, säger Natalie Demirian, nöjesjournalist på Aftonbladet.

Under 90-talet började amerikanska kabelkanaler sända nyheter dygnet runt, vilket ökade trycket på innehåll som säljer och som går att följa under en längre tid.

– Paparazzikulturen var värre då än någonsin. Man kunde få enorma summor om man fångade rätt bild på stjärnorna, säger Natalie Demirian.

Motreaktion i sociala medier

Vanity Fair-skribenten David Friend har skrivit boken The naughty 90s och beskriver att ”förnedringsmarknaden” växte sig stor just under 90-talet. Det kan delvis kopplas till tv-program som Jerry Springer, skriver The New York Times.

– De som blev värst behandlade var de som var minderåriga, som växte upp i rampljuset. Det var inte konstigt att fråga Britney Spears om hon var oskuld, säger Natalie Demirian. Hon menar att det inte är lika illa i dag, mycket på grund av sociala medier:

– Då blir det en motreaktion. Kändisarna har själv egna plattformar de kan tala ut på.

Dokumentärserien Spice Girls – När girl power förändrade världen finns på SVT Play .

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.