Premiären av showen Abba Voyage i London. Foto: Johan Persson/TT

Abba-showen hyllas – men inte i Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Premiären av Abbas show får strålande kritik i internationella medier. Svenska medier är mer kritiska.

Under torsdagen visades Abba Voyage för första gången i London, och det blev en riktigt fullträff, enligt The Guardian som ger showen full pott i betyg. Recensenten Alexis Petridis beskriver hur han tappar hakan av de digitala Abbatarerna på scenen och att det ”nästan är omöjligt att se att det inte är på riktigt”. Samtidigt konstaterar han att en viss känsla av ”uncanny valley” infinner sig när 70-talsversionen av bandet förstoras upp på bildskärmarna intill.

Även brittiska Huffington Posts recensent tappar hakan och beskriver showen som en ”häpnadsväckande fest för sinnena” och delar också ut full pott. Brittiska The Telegraph ger föreställningen fyra stjärnor, och kallar den för ”en häpnadsväckande hyllning till den bästa popmusiken som någonsin har gjort”. The Times landar också i fyra stjärnor.

Australiska The Sydney Morning Herald beskriver föreställningen med orden ”det borde inte fungera, men på något sätt gör det ändå det” och kallar den virtuella återföreningen för ”obeskrivlig magi”.

Publikkontakten saknas

Reaktionerna i svenska medier är inte lika översvallande och landar för det mesta i tre-poängare. Dagens Nyheters kritiker PO Tidholm är förvisso imponerad av den tekniska nivån men skriver också att ”det är svårt att beröras av något som ju faktiskt inte är på riktigt”. Aftonbladets Markus Larsson beskriver hur Abbatarerna ”nästan” är där, men att illusionen försvinner så fort hologrammen går över till att bli vanliga musikvideor.

Även om de tekniska lösningarna tycks imponera så saknas publikkontakten enligt flera recensenter. Expressens Anders Dahlbom konstaterar att ingenting går upp mot föreställningens sista minuter, när de riktiga Abba-medlemmarna kliver upp på scenen och vinkar till fansen, premiärdagen till ära.

”Där och då står det klart att ingen nyskapade teknik i världen slår riktig publikkontakt”, skriver han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.