Abbey road 50 år – trafikkaos vid övergångsstället

Publicerad

31 år innan zebralagen infördes stoppade The Beatles trafiken på Abbey road.
Nu fyller den berömda bilden 50 år – och fans flockas runt platsen.

50 år har gått sedan John Lennon, Paul McCartney, George Harrison och Ringo Starr korsade Abbey road, utanför studion i norra London. Fotografen Iain Stewart Macmillan fångade den åttonde augusti, prick klockan 11.35 år 1969, ögonblicket som blev omslaget till The Beatles elfte studioalbum. Albumet fick namn efter gatan, och kom att bli klassiskt både till innehåll och estetik.

Eldade på konspirationsteori

Bilden har rekonstruerats av en mängd artister, tv-serier och konstnärer. Den har även gett upphov till flera konspirationsteorier. Bland annat att Paul McCartney skulle ha dött i en bilolycka tidigare under 60-talet, och att gruppen skulle mörkat dödsfallet och ersatt McCartney med en dubbelgångare vid namn William Shears Campbell. Konspiratorikerna bakom ”Paul is dead” – som teorin kom att kallas, hävdade att dolda budskap som bekräftade allt fanns på den berömda bilden.

På 50 årsdagen av att fotografiet togs, flockas nu fans vid övergångsstället i London. Nyhetsbyrån Reuters fångade trafikkaoset.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer