I klippet ser du kritiken som väckts mot spelet. På bilden: Speljournalisten Anton Vretander, skärmdump ur Diablo Immortal trailer. Foto: Anton Vretander, Activision Blizzard

Activision Blizzards nya spel Diablo Immortal möts av kritikstorm

Uppdaterad
Publicerad

Activision blizzards senaste spellansering har mötts av omfattande kritik av användarna. Den anrika spelserien Diablos senaste tillskott anklagas på sociala medier för att tillämpa rovdjursliknande marknadsföringsstrategier för så kallade lootlådor och köp inuti spelet.

I början av juni släppte Activision Blizzard det senaste tillskottet i en av sina största spelserier, Diablo Immortal. Lanseringen blev snabbt kontroversiell då utvecklaren meddelade att spelet inte skulle släppas i Nederländerna och Belgien eftersom dessa länder har ett förbud mot lootlådor i spel.

Nu, en vecka senare, haglar ny kritik över mobil- och dataspelet. Diablo Immortal som är gratis att ladda ner och spela anklagas för att ha ett omfattande system som uppmanar användaren att betala med sina riktiga pengar inuti spelet för att nå den högsta nivån. Något som inom spelvärlden kallas för ”Pay to win”, betala för att vinna.

– Folk är extremt kritiska till det här, säger speljournalisten Anton Vretander.

– Det finns spelare som gjort kalkyler som visar att om man ska spela spelet i gratisläget tar det dryga tio år att nå den högsta nivån, så det är inte riktigt ett alternativ.

Flera spel på listan av sämst rankade

Det är inte bara i kommentarsfälten som spelarna höjer sina röster mot branschgiganten.

Metacritic är en hemsida där konsumenten kan sätta sitt eget betyg på spel, film och musik. Där är nu Diablo Immortal Activision blizzards andra titel att få ett betyg som är under 1 av 100 för att tillämpa ett ”pay to win”-system.

– Dessa betyg säger väldigt lite om spelen utan mer om spelutvecklarna. Fansen känner sig svikna och från deras perspektiv prioriterar nu företaget en tjock plånbok över faktisk färdighet i spelet, säger Anton Vretander.

Spelexperten: Blizzard mår inte toppen

Det här är inte speljättens första vända i ordentligt blåsväder. De senaste två åren har företaget skakats av anklagelser om sexuella trakasserier och dåliga arbetsförhållanden. Lanseringen av Diablo Immortal tror Anton Vretander är ett i raden av symptom på att företaget inte mår bra.

– Jag tror att det finns en stor slitning mellan att vara ett aktiebolag som vill tjäna pengar och tillfredsställa de löften man haft gentemot spelarna.

– Sen är företaget i en situation där man precis haft en intern struktur som inte fungerat, vilket också skadar aktievärdet. Så i slutändan är det ingen som vinner på det.

Kulturnyheterna har sökt Activision Blizzard för en kommentar.

Se och hör kritiken i klippet ovan.

Lootlådor

Lootlådor är en sorts hemlig låda i tv-spel med slumpmässigt innehåll som går att använda i spelvärlden. Fenomenet har tidigare varit föremål för kritik eftersom lådorna går att köpa för riktiga pengar, något som ofta också uppmanas av spelet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.