I klippet kan du de se olika demonstrationerna. Foto: Bild från Final Fantasy XIV

Gamers i protest mot kriget: ”Väldigt känslosamt”

Uppdaterad
Publicerad

Runt om i världen protesterar tusentals människor mot invasionen av Ukraina och flera stora företag tar avstånd till Ryssland genom en rad bojkotter. Nu mobiliserar även gamingvärlden i frågan. Både i form av aktioner tagna av branschens största aktörer, och i form av spelarprotester i populära onlinespel.

Sedan Rysslands invasion av Ukraina har tusentals människor över hela världen samlats för att protestera mot kriget och visa solidaritet med den Ukrainska befolkningen. Nu följer spelvärlden efter. I flera populära onlinespel sker nu liknande demonstrationer som samlat många användare.

I äventyrsrollspelet The elders scrolls online arrangerades en fredsmarsch för Ukraina i en, i spelet, krigsdrabbad zon. Spelet har, sedan det släpptes 2014, spelats av över 18 miljoner personer och marschen har fått mycket uppmärksamhet på sociala medier.

– Det var väldigt känslosamt med tusentals spelare som samlades för fred. All vår kärlek till Ukraina, skriver en person som deltog i demonstrationen på Twitter.

Manifestationer vanligt i spel

Att samlas i politiskt syfte är ingenting som är nytt i spelvärlden, menar Elisabeth Bergqvist, spelexpert i podcasten Speljuntan.

– Just inom de här stora spelen är manifestationer vanligt. Precis som vissa går ut på gator och torg tar spelarna tillfället i akt och gör det på sin hemmaplan. Man har sett allt ifrån första maj-tåg till begravningsmarscher för spelare som gått bort, säger hon.

Även i onlinerollspelet Final fantasy XIV samlades spelets invånare för att visa sitt stöd till Ukraina. I spelet, som blivit en succé med över 20 miljoner registrerade spelare världen över, klädde sig aktivisterna i Ukrainska flaggans färger för att förespråka fred och samla in pengar till de krigsdrabbade.

– Att så här många spelare samlas för en och samma sak är en stor grej, men det är svårt att mäta genomslaget och hur effektivt det är att hålla sådana här protester. Men jag tror att det är viktigt för alla att visa vilken sida man står på och då är det inte utförandet som är det viktiga, säger Elisabeth Bergqvist.

Flera spelutvecklare avslutar handel med Ryssland och Belarus

Det är inte bara spelarna själva som ger sig in i frågan.

I början av mars gick Ukrainas vice premiärminister Mykhailo Fedorov ut på sociala medier med ett öppet brev till spelindustrin, där han uppmanar utvecklare att lämna den ryska marknaden. Till följd av detta har nu många av branschens allra största aktörer valt att avsluta handeln med Ryssland.

Bland andra har giganter som Activision Blizzard, som ligger bakom kassasuccéer som Call of duty och World of warcraft, och Electronic Arts som utvecklat sportspelen FIFA och NHL stoppat sin spelförsäljning i Ryssland och Belarus. Även Fortnite-utvecklaren Epic games har meddelat samma sak via företagets Twittersida.

– Om västvärlden ska visa en enad front så måste även spelbranschen vara med på det eftersom det är en av världens mest omsättningsrika, säger Elisabeth Bergqvist.

Bergqvist menar att det är anmärkningsvärt att så många aktörer bryter med Ryssland eftersom landet är en stor del av marknaden. Men hon tillägger att mobilspel är stort i landet och att inga liknande sanktioner setts där.

I klippet kan du se de olika demonstrationerna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.