I klippet kan du höra sociala medier-reportern om hur effektiv metoden är. Foto: Eva Hulstrand, skärmdump

Så sprids information om kriget – via matrecensioner

Uppdaterad
Publicerad

Den senaste veckan har restauranger och hotellverksamheter i Ryssland fått flera nya recensioner på Tripadvisor och Google Maps. Men i stället för betyg på hotellrum, städning eller varmrätter, har recensionerna innehållit information om kriget i Ukraina. Och de riktar sig till det ryska folket.

Sedan invasionen av Ukraina inleddes har de statligt kontrollerade medierna i Ryssland kallat aktionen för en ”militär specialoperation”. Samtidigt har två av de största oberoende medierna i Ryssland, radiostationen Moskvas eko och webb-tv-kanalen Dozjd, blockerats, efter att ha använt ordet ”krig” i sin rapportering om invasionen av Ukraina.

”Maten var jättebra! Men tyvärr förstörde Putin vår aptit”

En stor del av informationen som når ut till det ryska folket just nu är på så vis kontrollerad av den ryska regeringen. Det vill hackergruppen Anonymous ändra på. I ett Twitter-inlägg uppmanar de sina över sju miljoner följare att berätta om vad som händer i Ukraina – med hjälp av fejkade recensioner:

Kriget i Ukraina

– Gå in på Google Maps. Gå till Ryssland. Hitta en restaurang eller verksamhet och skriv en recension. När du skriver recensionen, förklara vad som händer i Ukraina, skrev de.

Anonymous gav också ett förslag på hur recensionen kunde se ut:

”Maten var jättebra! Men tyvärr förstörde Putin vår aptit genom att invadera Ukraina. Stå upp mot er diktator, sluta döda oskyldiga människor! Er regering ljuger för er! Vakna!”

Att kringgå ett hinder, i det här fallet åtstramad yttrandefrihet, är något som sociala medie-användare är vana vid, enligt SVT:s sociala medie-reporter Henrik Sköld.

– Det finns indikationer på att Ryssland begränsat tillgången till västerländska sociala medie-plattformar, då är det här ett sätt att gå runt det och få ut sitt budskap via andra arenor, säger han.

Nya recensioner har blockerats

Nu har Tripadvisor tillfälligt stängt av möjligheten att lämna fler recensioner för hotell och restauranger i Ryssland.

Google har börjat att radera recensioner som innehåller information om kriget i Ukraina. Men många aktivister har redan hunnit ta skärmbilder av sina recensioner och därefter publicerat dem på nytt.

Svep höger för information

Aktivisterna har också hittat på nya sätt att sprida information om kriget, rapporterar Forbes.

– Använd Tinder (eller en annan geo-baserad dejting-app) och skriv in informationen i din profilbeskrivning. Och ändra sedan din plats inom Ryssland varje timme.

Tripadvisors och Googles borttagning av recensionerna till trots menar även sociala medie-reportern Henrik Sköld att metoden redan kan ha nått framgång.

– Det är svårt att uttala sig om metodens effektivitet på en exakt nivå. Men den här typen av engagemang tenderar att få stor uppmärksamhet och spridning i media vilket ändå ger den någon form av makt. Vi pratar ju om det nu eller hur?, säger Henrik Sköld.

Andra aktivister försöker använda sig av spel, så som Minecraft, för att nå ut med information till Rysslands befolkning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kriget i Ukraina

Mer i ämnet