Författaren: ”I ryska medier får inte det ryska kriget kallas krig”

Uppdaterad
Publicerad

Förutom det krig som förs militärt pågår ett annat, kriget om sanningen. Ryssland har satt upp skarpa regler för vad som får rapporteras i hemlandet:

– Budskapet är att man befriar Ukraina från en militärjunta som har hållit landet gisslan i åtta år. Det är den motivering Putin gett för att föra det här kriget, säger författaren och journalisten Per Enerud.

”Enligt försvarsministreriet så hälsade invånarna militären välkomna med röda flaggor.”

Så låter rapporteringen om Rysslands invasion av den ukrainska staden Melitopol i statligt kontrollerad rysk media.

– Det är väldigt, väldigt noggrant kontrollerat. Den ryska staten har utfärdat instruktioner om att inte citera andra förutom de ryska myndigheterna själva, säger författaren och journalisten Per Enerud.

Runt om i världen så pågår arbetet för fullt på nyhetsredaktionerna för att sålla bland uppgifter och ge läsaren korrekt information om kriget.

När händelserna rapporteras i ryska medier så är det under beskrivningen ”militär specialoperation”.

– I ryska medier så får man inte kalla det ryska kriget för ett krig, man har från statens håll angripit de medier som kallar det för ett krig.

”Segerartikel – av misstag”

Kriget går in på sin sjätte dag. Redan har det blivit fel i den rapportering som ska ligga Ryssland till gagn.

– En rysk statlig nyhetsbyrå publicerade av misstag en segerartikel. Stor och detaljerad. ”Nu kommer det bli såhär för Ukraina och världen”. Fullständigt av misstag. Nu märker man istället att de ryska medierna börjar varna för att det här kriget kan ta lite tid. Man rapporterar om en besvärlig polisoperation med nazister som håller sig gömda.

Enerud tror inte att rapporteringen landar hos publiken på det sätt som önskas från de styrande:

– Den ryska allmänheten kände ingen entusiasm redan från början. Man har inte heller hittat ett tilltal som känns relevant. När jag dagligen pratar med människor som bor i Ryssland så vittnar de om att det här är inget roligt. Det väcker inte känslor, annat än känslor av skam och förtvivlan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.