Youtube blockerar ryska medierna RT och Sputnik

Publicerad

Videoplattformen Youtube har blockerat kanaler med koppling till det statskontrollerade ryska mediehuset RT och den statsstyrda nyhetskanalen Sputnik.

”Med anledning av det pågående kriget i Ukraina blockerar vi Youtube-kanaler kopplade till RT och Sputnik med omedelbar verkan”, heter det i ett uttalande från Google Europe.

Åtkomst till kanalerna stryps i hela Europa. Ett hårt slag för RT vars största konto på Youtube har nästan fem miljoner prenumeranter.

Kriget i Ukraina

Kremls ”mediamaskin”

Beslutet kommer bara dagar efter att EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen meddelade att RT och Sputnik kommer att förbjudas i EU och Storbritannien. Von der Leyen beskriver dessa som en del av Kremls ”mediamaskin”.

Även Facebook och Instagrams moderbolag Meta har beslutat att strypa tillgången till RT och Sputnik efter Rysslands invasion av Ukraina. Enligt Meta kommer RT och Sputnik inte längre vara synliga på Facebook och Instagram inom EU.

Twitter varnar

Sociala medier-jätten Twitter går inte lika långt, men meddelade på måndagen att man kommer att märka material som länkar till statskontrollerad rysk media med en varning. Man kommer dessutom att minska deras möjlighet att spridas på plattformen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kriget i Ukraina

Mer i ämnet