Artister som Nick Cave och Iggy Pop ställer in spelningar i Ryssland på grund av kriget i Ukraina. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix / SCANPIX/ Valentin Flauraud/Keystone/ AP

Flera artister ställer in Ryssland-spelningar

Uppdaterad
Publicerad

Efter Rysslands invasion av Ukraina väljer nu en rad artister, däribland Iggy Pop, Måneskin. Nick Cave och Green Day, att avboka sina kommande spelningar i Ryssland.

Rocksångaren Iggy Pop skulle ha spelat på Park Live Festival i Moskva i juni, men meddelade under gårdagen, i ett inlägg på sociala medier, att han ställer in. Newsweek citerar en tweet från Iggy Pops medarbetare:

”I ljuset av de pågående händelserna är detta nödvändigt. Våra tankar är med ukrainarna och alla de modiga människor som sätter sig upp mot det här våldet och söker fred”, skriver de.

Enligt TMZ kommer inte heller rockbandet The killers att medverka på festivalen.

Under onsdagen meddelade Nick Cave & The Bad Seeds att de ställer in sommarens konserter i Ukraina och Ryssland. ”Ukraina, vi står vid er sida och med alla de ryssar som opponerar sig mot den här brutala handlingen, vi ber att den här galenskapen får ett snart slut” skriver Nick Cave och hans band på Facebook.

Flera avbokningar efter invasionen

Andra artister och grupper som redan meddelat att de ställer in konserter i Ryssland är Bring me the horizon, Louis Tomlinson, Franz Ferdinand och Green day, uppger Newsweek.

Även artisten Yungblud ställer in sina spelningar i landet. Han skriver i sociala medier att han är ”hjärtekrossad” eftersom han ”vet att de brutala handlingarna som skett i Ukraina inte återspeglar de människor han tidigare mött i Ryssland” samt att hans hjärta är med folket i Ukraina.

Det italienska rockbandet Måneskin skulle ha gått ut med nya datum för sin kommande Europa-turné, men skriver nu i sociala medier att bandet måste avvakta på grund av de ökade spänningarna i Europa.

Svenska artister ställer in

Även det det svenska kollektivet Drain Gang samt det svenska rockbandet Lucifer avbokar sina konserter i Ryssland, uppger P3 Musiknyheter.

”Vi sa att vi skulle spela så länge det inte faller bomber och folk dör, men nu är det omöjligt” skriver bandet i ett meddelande till programmet.

Svenske Adam Beyer säger till P3 Musiknyheter att han spelar för ”the people” och inte för regeringen, men att även han har kommit fram till att det inte längre går att åka till Ryssland.

I klippet kan du höra mer om de inställda spelningarna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.