Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Adas teater i Göteborg fick ställa in föreställningar efter att medarbetare hotats av den belarusiska säkerhetstjänsten, berättar konstnärliga ledaren Fia Adler Sandblad. Foto: Liubov Nenasheva

Teater ställer in föreställningar efter hot från Belarus säkerhetstjänst

Uppdaterad
Publicerad

Adas teater vid Konstepidemin i Göteborg tvingas ställa in föreställningar – efter att medarbetare utsatts för hot från den belarusiska säkerhetstjänsten, rapporterar Göteborgs-Posten.

– Det är helt förfärligt. Vi trodde inte att vi skulle hamna i den här situationen att vi skulle behöva ställa in, säger teaterns konstnärliga ledare Fia Adler Sandblad till Kulturnyheterna.

Det handlar om föreställningen ”Mama Zoya, Belarus” som hade premiär våren 2023 och är ett samarbete mellan Adas teater och en belarusisk teatergrupp bestående av fyra personer.

Föreställningen är del av ett projekt som började 2018 och handlar om konstens villkor i ett samhälle där konstnärlig frihet begränsas.

Protester i Belarus

Redan i samband med protesterna mot valresultatet i Belarus 2020 blev de belarusiska medarbetarna ansatta av säkerhetstjänsten KGB. Den svenska teatern erbjöd då residens i Göteborg för teatergruppen.

– Trycket ökar hela tiden på dem. När vi började för sex år sedan då var det rätt lugnt, men från 2020 har det förändrats. Vi har haft en diskussion om säkerheten hela tiden men den blivit mer intensiv från hösten 2022, säger Fia Adler Sandblad.

Sju inställda föreställningar

Situationen har nu blivit värre under året som gått och två av de fyra medarbetarna har utsatts för hot. Tre av medarbetarna befinner sig i Polen och en i Belarus. Adas teater valde därför att ställa in de planerade föreställningar i Västra Götaland, Stockholm och Uppsala.

– Vi blev kontaktade av ett par av våra medarbetare som förklarade att de inte vågar arbeta med det här projektet längre för att hoten har kommit för nära dem. Hoten är i form av att de blir förhörda av KGB och närstående personer har hamnat i fängelse, säger Fia Adler Sandblad till Kulturnyheterna.

Hoten ska inte ha riktat sig mot teatern eller föreställningen.

”Man blir förbannad”

Pär Johansson, socialdemokratisk ordförande i Göteborgs kulturnämnd, reagerar på händelsen och säger att situationen är oroväckande.

– Man blir förbannad rent ut sagt. Jag kände inte till detta men det är såklart helt oacceptabelt att hota fria kulturutövare, säger han till GP.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Protester i Belarus

Mer i ämnet