Roman Protasevitj skulle flyga från Grekland till Litauen den 23 maj 2021. Men i stället för att landa i Vilnius tvingades planet i Minsk – enligt order från Belarus president Aleksandr Lukasjenko. Foto: Ramil Nasibulin/AP/TT

Journalisten Roman Protasevitj dömd till åtta års fängelse i Belarus

Uppdaterad
Publicerad

Roman Protasevitj, medgrundare av nyhetskanalen Nexta, greps för två år sedan när planet han reste med tvingades ner av stridsflyg. Protasevitj åtalades för uppvigling och försök att störta diktatorn Lukasjenko. I dag föll domen i Minsk: åtta års fängelse.

Erik Halkjær, ordförande för svenska Reportrar utan gränser är inte förvånad över domen.

– Det är en fullständigt förkastlig dom, han ska släppas fri. Som så många andra journalister i Belarus, säger Erik Halkjær.

Protester i Belarus

Protasevitj drev en Telegramkanal under presidentvalet 2020 och hade en viktig roll för demokratirörelsen i Belarus. Domstolen dömde i dag även två medåtalade i deras frånvaro, Stepan Putilo och Jan Rudik, till 20 respektive 19 års fängelse.

– Det finns ingen pressfrihet i Belarus, ett 30-tal journalister sitter i fängelse, berättar Erik Halkjær.

På Reportrar utan gränsers pressfrihetsindex 2023 ligger Belarus på plats 157 av 180 länder i världen. Ryssland intar plats 164 och Turkiet plats 165.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Protester i Belarus

Mer i ämnet