Ett passagerarflygplan med destination Litauen har tvingats nödlanda i Belarus. Foto: Vasily Fedosenko / TT

Oppositionell gripen efter nödlandning i Belarus

Uppdaterad
Publicerad

Ett passagerarflygplan med destination Litauen har tvingats nödlanda i Belarus. En tidigare chef för den oppositionella kanalen Nexta på Telegram som befann sig ombord greps på flygplatsen i Minsk, uppger Nexta. Belarus president Aleksandr Lukasjenko beordrade personligen planet att landa i Minsk, uppger hans presstjänst.

Den gripne ska vara Roman Protasevitj, som liksom andra framträdande oppositionella lever i exil, på grund av president Aleksandr Lukasjenkos hårdföra styre. Litauens president Gitanas Nauseda krävde under söndagseftermiddagen att Belarus ska släppa Protasevitj, och Litauen uppmanar också Nato och EU att agera.

Lukasjenko gav order

Det var Belarus president Aleksandr Lukasjenko som personligen beordrade planet att landa i Minsk, uppger hans presstjänst. Han gav också order om att två stridsflygplan av typen Mig-29 skulle ledsaga passagerarplanet, rapporterar AFP.

Det handlar om ett Ryanair-plan av typen Boeing 737 som på söndagsförmiddagen lyfte från Aten och var på väg till Litauens huvudstad Vilnius, när planet i stället leddes om till Minsk. Cirka 170 passagerare från 12 olika länder ska ha varit ombord på planet, enligt Reuters.

Ryanair har anmält händelsen

“Kabinpersonalen blev under Ryanairs flygning mellan Aten och Vilnius i dag underrättad av flygtrafikledningen i Belarus om att det fanns ett potentiellt säkerhetshot ombord och planet omdirigerades till närmaste flygplats, Minsk”, skriver Ryanairs pressavdelning i ett mejl till TT.

Bolaget meddelar att inget säkerhetshot hittats ombord planet och vid klockan 19 lämnade det Minsk.

”Ryanair har anmält saken till relevanta nationella och europeiska säkerhetsmyndigheter”, skriver Ryanair och tillägger att det inträffade låg utanför bolagets kontroll.

Planets rutt enligt Flightradar24 Foto: SVT

”Iscensatt av underrättelsetjänsten”

”Det är fullständigt uppenbart att detta är en insats som iscensatts av underrättelsetjänsten”, skriver Svetlana Tichanovskaja, oppositionsledare i Belarus, som lever i exil i Litauen, på Telegram.

Både Tichanovskaja och Nexta uppger att 26-årige Protasevitj riskerar dödsstraff i hemlandet. Nexta har haft en central roll i att organisera oppositionen under de omfattande protesterna mot regimen, som pågått sedan det av omvärlden underkända presidentvalet förra sommaren.

Skyller på Hamas

På måndagen kom belarusiska myndigheter med nya uppgifter om det påstådda bombhotet. Man hävdar nu att det kommer från palestinska Hamas, som påstås ha skickat ett brev till regeringen. Hamas har dementerat påståendet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.