Förre kulturministern Lena Adelsohn Liljeroth (M) och tidigare kulturborgarrådet i Stockholm Madeleine Sjöstedt (FP) Foto: TT

Adelsohn Liljeroth och Sjöstedt bakom tidskrifts-vändning

Uppdaterad
Publicerad

Bakom Kulturutskottets kovändning om kulturtidskriftsstödet står bland andra förre kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth (M) och Madeleine Sjöstedt (FP), tidigare kulturborgarråd i Stockholm.

Kritiken mot Alliansens förslag att skära i tidskriftsstödet har väckt starka reaktioner från branschen, kulturdebattörer och politiker.

Nu bekräftar tidigare kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth att hon tagit strid internt för att Moderaterna skulle ändra förslaget.

– Jag har haft kontakter med Per Bill (moderat och ordförande i Kulturutskottet reds. anm.) både innan och efter beslutet fattades för att påpeka vikten av den här typen av verksamhet, säger hon till Kulturnyheterna.

”Kändes viktigt”

Vad som sagts vid samtalen vill hon inte närmare gå in på.

– Nej, det säger jag inte, men förhoppningsvis har det spelat roll.

Hur stor del har du i att förslaget nu görs om?

– Det kan inte jag avgöra. Kontakterna med Per Bill har varit bra, men det är ju inte alltid så populärt att gå in och kritisera sina egna. Dock kändes det viktigt att göra det här.

Sjöstedt engagerad

Folkpartiets Madeleine Sjöstedt har tidigare i veckan kallat förslaget ”olyckligt” och ”en felaktig prioritering”. Även hon har de senaste dagarna försökt få sina kollegor att ändra sig.

– Jag tänker inte berätta för dig om med vilka, men jag har pratat om tidskrifterna med många människor i mitt parti de senaste dagarna.

Vad har du sagt?

– Det säger jag inte.

Madeleine Sjöstedt menar att förslaget var ett stort misstag redan från början.

– Mina partikamrater förstod inte dimensionen av det här beslutet. Samtidigt får man komma ihåg att det här är partier (Allianspartierna reds. anm.) som har avskedat en stor del av sin personal som vanligtvis hjälper till inför sådana här beslut.

”Alla är barn i början”

Politikerna i Kulturutskottet har under veckan beskyllts för att vara oerfarna och okunniga på kulturområdet. Såväl Per Bill (M) som Folkpartiets representant Bengt Eliasson är nykomlingar i utskottet.

– Alla är barn i början, det får man ha respekt för. Men jag tror inte att det har spelat så stor roll i det här fallet, säger Madeleine Sjöstedt.

Kulturnyheterna söker Per Bill .

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Minskat stöd till kulturtidskrifterna

Mer i ämnet