– Akademien har nu fattat beslut om att inte anmäla, säger Svenska Akademiens ständige sekreterare Sara Danius till SvD. Foto: TT arkiv

Advokatbyrån uppmanar Svenska Akademien att polisanmäla kulturscenen ”klubben”

Uppdaterad
Publicerad

Svenska Akademiens advokatutredning är färdig skriver Svenska Dagbladet. Advokatbyrån råder Akademien att polisanmäla kulturscenen ”klubben”. Något som flera ledamöter i Akademien vänder sig emot.

Efter anmälningarna mot den så kallade kulturprofilen som skakade om Svenska Akademien i höstas fördjupades krisen inom Akademien efter gårdagens tre avhopp.

Nu är den advokatutredning som Akademien lät advokatbyrån Hammarskiöld & Co påbörja för att granska ledamöternas förhållanden till kulturprofilen avslutad, skriver SvD.

– Alla ledamöter har tagit del av utredningen, och vi har haft en långvarig diskussion om den. Vi tar det här på stort, stort allvar, säger Sara Danius till SvD.

Utredningen ska ha blivit klar för några veckor sedan och de ledamöter som hoppat av Akademien tros vara missnöjda med besluten som tagits i förhållande till resultaten.

Advokatbyråns råd: Polisanmäl

Enligt Advokatbyråns utredning finns det anledning att misstänka att Akademiens sekretessregler brutits vid flera tillfällen. Vidare är rekommendationen att Svenska Akademien bör polisanmäla kulturscenen ”klubben” som drivits av kulturprofilen.

– Akademien har nu fattat beslut om att inte anmäla. Samtidigt är det så att vem som helst – en ledamot eller en privatperson – har rätt att polisanmäla och i viss mån också skyldighet att göra det om man misstänker att brott har begåtts, säger Sara Danius till SvD.

Enligt utredningen ska kulturprofilen inte ha haft något inflytande på Svenska Akademiens prisarbete. Vidare ska heller ingen ledamot i Akademien haft någon vetskap om de sexuella övergreppen som det rapporterats om.

Regler har skärpts

Sekretessregler kommer att stärkas inom Akademien och även närstående till ledamöter kommer att behöva skriva under sekretessavtal, skriver SvD. Redan i höstas skärptes jävsreglerna så att de nu ligger på samma nivå som Vetenskapsrådet.

Enligt utredningen konstateras det att Akademien givit ekonomiskt stöd till kulturscenen ”klubben” trots att deras verksamhet misstänks ha bedrivits i strid med bland annat bokföringslag och skattelagsstiftning.

SVT Nyheter har sökt Svenska Akademiens ständiga sekreterare Sara Danius och ledamoten för en kommentar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Kulturprofilen

Mer i ämnet