Kevni Zulal, enhetschef för Arbetsförmedlingen Kultur Media Syd. Foto: Arbetsförmedlingen/Jessica Gow/TT

AF Kultur Medias verksamhet koncentreras till storstäderna

Uppdaterad
Publicerad

Arbetsförmedlingen Kultur Media kommer banta personalstyrkan med en fjärdedel. Samtidigt kommer verksamheten bli allt mer digital och koncentreras till landets storstäder när myndighetens regionhandläggare försvinner.

– Det är oerhört olyckligt eftersom man överger stora delar av landet, säger Ingrid Ågård, regionhandläggare i Blekinge.

Arbetsförmedlingen Kultur Media drar ner på personalstyrkan och 15 tjänster som regionhandläggare som sitter utplacerade i landet kan försvinna. AF Kultur Medias verksamhet ska istället utgå från Stockholm, Göteborg och Malmö.

Och förslaget får kritik av flera regionhandläggare som Kulturnyheterna har pratat med. Ingrid Ågård, regionhandläggare i Blekinge, ser stora risker då värdefull kunskap om den lokala kulturarbetsmarknaden kan gå till spillo.

”Det här är helt fel”

– En handläggare i till exempel Stockholm har inte samma kontaktnät med lokala arbetsgivare och kunskap om kulturarbetsmarknaden i de olika regionerna som vi som sitter där har. Det betyder mycket att vi som handläggare finns på plats och vet hur läget är. Det finns inget system som kan ersätta den kännedom vi har om våra områden.

– Jag och många med mig tycker att det här är helt fel, och det är olyckligt eftersom man överger stora delar av landet, säger Ingrid Ågård till Kulturnyheterna.

Även Britt-Inger Lindberg, regionhandläggare i Västmanland och Södermanland, är kritisk.

– Varken arbetsgivare eller arbetssökanden kommer få samma service. Vi har ett kontaktnät som man inte kan bygga upp digitalt. Därför blir det tokigt om man bara klipper bort oss, säger Britt-Inger Lindberg.

Går mot en allt mer digitaliserad verksamhet

Från och med 1 mars 2019 kommer Arbetsförmedlingen Kultur Media, som nu består av tre enheter, blir en enda. Samtidigt går myndigheten mot en allt mer digitaliserad verksamhet där antalet fysiska kontor ska bli färre och merparten av servicen ska skötas på distans. Samtidigt, menar Britt-Inger Lindberg, är fysiska möten viktigt för de som inte är självgående i jobbsökandet.

– En arbetssökande som söker jobb på egen hand klarar sig utan fysiska möten, men vad ska hända med de ärenden jag har nu som behöver extra stöd? Det blir ju som att man stänger ute den grupp som behöver fördjupat stöd regionalt.

Kevni Zulal är enhetschef vid AF Kultur Media Syd, och han bekräftar att regionhandläggarnas oro i vissa fall kan vara befogad.

– Tillgängligheten kommer öka eftersom vi bygger ut vår service på distans, men den fysiska kontakten mellan handläggare, arbetssökande och arbetsgivare kommer inte finnas. Det finns en risk att vi tappar den lokala kännedomen, men det hade vi gjort om en handläggare till exempel hade flyttat också, säger Kevni Zulal till Kulturnyheterna.

”En stor omställning”

Men tänker du att en arbetsförmedlare i  Stockholm kan ge likvärdig service till en arbetssökande i Luleå som en arbetsförmedlare som faktiskt sitter i Luleå kan?

– Absolut. Det viktigaste är att vi har en distansservice som fungerar eftersom det innebär en ökad tillgänglighet. Servicen kommer inte vara bunden till en specifik handläggare, vilket är väldigt sårbart. 

– Handläggarna i storstäderna kommer få den kunskapen de behöver, bland annat från regionhandläggarna och de lokala arbetsgivarna som kan berätta om sina behov och sin bransch. Men vi är alla överens om att det här är en stor omställning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.