Foto: Reuters

Afrikansk oberoende musik digitaliseras

Publicerad

Flera företag har noterat ett ökade intresse för afrikansk musik, och nu lanseras en tjänst om ska hjälpa oberoende afrikanska skivbolag och artister att digitalisera musik som hittills bara funnits på vinyl, cd och kassett för att den ska kunna ta sig in på den digitala marknaden.

Populariteten för afrikansk musik som afrobeat, den sydafrikanska housegenren amapiano och afrikansk rumba ökar globalt. Till följd av det kommer nu en ny tjänst som ska ge nytt digitalt liv åt äldre afrikansk musik.

– Virgin har ambitionen att ge digitalt liv åt inspelningar som finns på lp, kasett eller cd och som inte riktar sig till en yngre publik som har andra konsumtionsmönster och som väntar på att få tillgång till sitt kulturarv på nya plattformar, säger Franck Kacou, vd på Universal music Africa och den nya tjänsten Virgin music Africa label.

Tjänsten ska också stödja independentbolag med digital distibution.

– Att hitta en producent på (den afrikanska) kontinenten och distribuera musiken är en utmaning för många talanger, och de flesta får inte skälig ersättning för sin musik, säger Franck Kacou.

Virgin music Africa label har över 15 000 musiktitlar, 50 partnerbolag och cirka 100 artister från 25 länder knutna till sig, bland annat den senegalesiska artisten Youssou N'dour, den kongolesiska singer-songwritern Lokua Kanza och bandet Magic System från Elfenbenskusten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.