Kyagulanyi Ssentamu, känd under artistnamnet Bobi Wine. Foto: TT/AP

Afrobeatartisten Bobi Wine åtalas för förräderi

Uppdaterad
Publicerad

Under tisdagen ställdes den ugandiske artisten och oppositionsledaren Bobi Wine inför rätta i hovrätten i Gulu, anklagad för förräderi. Till anklagelserna adderades även en punkt om att han ska ha ”irriterat och förlöjligat” presidenten.

Artisten och parlamentsledamoten Bobi Wine kallar sig själv för ghettopresidenten. I juli gick han ut officiellt med att han kandiderar i Ugandas presidentval 2021. Landets nuvarande president Yoweri Museveni har suttit på posten sedan 1986 och Bobi Wine är hans mest frispråkige kritiker. Men nu riskerar Bobi Wine att dömas till livstids fängelse.

Rättegången som inleddes under tisdagen gäller en händelse som ägde rum i augusti 2018, då president Musevenis regeringskortege blev attackerad av stenkastare. Stenkastarna sägs vara anhängare till Bobi Wine. Under sammandrabbningen blev Wines bil beskjuten, och hans chaufför dödad.

Läs också: ”Min musik har bannlysts”

Kritiserades av Amnesty

I samband med kortegen greps Wine för påstått vapeninnehav, och ska därefter ha blivit torterad av soldater. Tortyren förnekades av Ugandas regering men det bekräftades att han hade blivit slagen. Han släpptes ur militärdomstolen, men anklagades därefter för förräderi, greps på nytt och släpptes mot borgen efter hård kritik från bland annat Amnesty international.

Nu står alltså Wine inför rätta, anklagad för förräderi, och för att ha ”irriterat och förlöjligat” presidenten. Wine beskriver på sin Facebook åtalspunkterna i den pågående rättegången som löjliga, och betraktar dem som ett sätt för den sittande presidenten att slå ned politiskt motstånd. Museveni har tidigare försökt höja presidentåldersgränsen till 45 år. Bobi Wine är 37.

Kollega torterades

I söndags avled Bobi Wines musikerkollega och politiska allierade Zigy Wine. Bland annat BBC Africa har rapporterat att han gick bort efter att ha kidnappats och utsatts för grov tortyr, han saknade ett öga och två fingrar när han hittades, och många misstänker att dådet hade politiska motiv och var orkestrerat av Ugandas säkerhetsstyrkor. Polismyndigheterna hävdar dock att det rör sig om en motorcykelolycka.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.