Afrobeatstjärnan som utmanar Ugandas president

Uppdaterad
Publicerad

Artisten och parlamentsledamoten Bobi Wine är Ugandas mest frispråkiga kritiker av presidenten Yoweri Museveni. Nu tar han upp kampen om presidentposten.

Bobi Wine är på turné i Europa för att uppträda med sin musik och passar samtidigt på att ge intervjuer om den politiska situationen i hemlandet.

– Min musik har bannlysts från radio- och tv-kanaler i Uganda, jag har förbjudits från att delta i offentliga sammanhang, berättar han.

De flesta minns bara en president

37-årige Bobi Wine, eller Robert Kyagulanyi Ssentamu som han egentligen heter, använder sin musik för att ena Ugandas unga befolkning mot president Museveni, som suttit vid makten sedan 1986.

– 80 procent av befolkningen har aldrig levt under någon annan president. Så många har varit bortkopplade från politiken länge, de bryr sig inte om styret eller om att rösta. Min roll är att öppna folks ögon, och för första gången händer det. Genom musiken, säger Bobi Wine.

I fjol blev han en världsnyhet efter att hans bil besköts och han greps för ett påstått vapeninnehav, och därefter ska ha blivit torterad av soldater. Tortyren förnekades av Ugandas regering men det bekräftades att han hade blivit slagen. Han greps på nytt i april i år för sin inblandning i en demonstration mot landets sociala medier-skatt på 200 shilling – motsvarande ungefär 50 öre – om dagen, som han menar har skapats för att kontrollera befolkningen.

– Ugandier som vill använda till exempel  Twitter, Facebook eller Whatsapp måste betala en skatt, eftersom sociala medier är det främsta sättet att göra sig hörd på.

Beredd att kämpa för att kandidera

Bobi Wine tillhör inget parti men är ledamot i Ugandas regering. Och han tänker kandidera i nästa presidentval  – om ingen lyckas stoppa honom.

– De försöker med allt, det är därför de har åtalat mig för landsförräderi och andra saker. Och det regerande partiet har haft planer på att höja lägsta åldern för presidentkandidater till 45 år. Men trots allt det vet vi att vi kommer att ge Museveni en utmaning – och så som lagen ser ut har jag rätt att kandidera, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.