Robert Kyagulanyi, även kallad Bobi Wine. Foto: Ronald Kabuubi/AP/TT

Gripandet av populär politiker bakom protesterna i Uganda

Uppdaterad
Publicerad

Våldsamma protester har brutit ut i Uganda. Bakom protesterna ligger fängslandet av fem oppositionspolitiker – däribland den populära före detta musikern Bobi Wine.

Den 13 augusti greps oppositionspolitikern Robert Kyagulanyi, även kallad Bobi Wine, tillsammans med 35 andra i Arua, norra Uganda. Anledningen till gripandet är misstanken att de ska ha kastat sten mot president Yoweri Musevenis bilkortege i samband med ett valmöte i staden.

Enligt uppgifter ska Bobi Wine och flera andra ha misshandlats i samband med frihetsberövandet, vilket förnekats av myndigheterna och avfärdats som ”fake news” av president Museveni. Under samma kväll dödades även Bobi Wines chaufför.

Musikern som blev politiker

Bobi Wine var en välkänd afrobeat-musiker i Uganda redan innan han valdes till parlamentsledamot under förra året. Han har kallat sin musik för “Edutainment” – musik som både är underhållning (entertainment) och utbildning (education). Han är mycket populär bland den yngre generationen och uppfattas som ett hot mot Yoweri Museveni, som suttit som president sedan 1986.

Skärmdump från Bobi Wines musikvideo ”Kyarenga” Foto: Bobi Wine

– Vi ser Bobi Wine som den person som kommer leda oss till den politiska- och socioekonomiska situation som vi vill ha. Hans förmåga att få igång folkmassorna är det som skrämmer regeringen mest, säger en anonym ugandier till SVT Nyheter.

Tidigare stod Bobi Wine åtalad för olaga innehav av vapen. Men sedan ändrades åtalet och på torsdagen 23 augusti åtalades han för förräderi.

#freeBobiWine. Kampanjen för att få Bobi Wine släppt från fängelset.

Stora protester

Fängslandet av Bobi Wine har väckt stor ilska bland hans anhängare. Under måndagen uppstod våldsamheter på flera olika platser i huvudstaden Kampala. Demonstranter satte eld på bildäck och bråte på vägarna och polis sköt både tårgas och skarpa skott mot folkmassorna. En person dödades och fler än 100 greps, däribland flera journalister.

Många är samtidigt rädda för att uttrycka sitt missnöje.

– Människor är definitivt rädda att uttrycka sig fritt. Vi måste lägga filter på vad vi skriver på sociala medier. Om du ska kritisera den här regeringen måste du vara förberedd på det värsta scenariot, säger samma anonyma ugandier.

Allt mer auktoritärt styre

Ugandas president Yoweri Museveni. Foto: James Akena/reuters/TT

Missnöjet mot president Museveni och mot vad många menar hans allt mer auktoritära styre har växt under de senaste åren. Under förra året röstades åldersgränsen för presidenter bort, vilket annars hade förhindrat honom att ställa upp i omval 2021.

Under förra året infördes också en skatt på sociala medier, vilket enligt kritiker är ett sätt att tysta oppositionella röster.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.