Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Aftonbladets Martin Schori om varför man blockerar ”AI-spindlar”. Foto: Lydia Farran-Lee/SVT/AP/TT

Aftonbladet blockerar AI-tjänster: ”Får inte skrapa vårt innehåll”

Uppdaterad
Publicerad

Mediejättar som The New York Times och The Guardian har blockerat företaget bakom Chat GPT,  från att samla in ny data från dem. Nu går Aftonbladet samma väg.

– Vi blockerar den här typen av spindlar från att skrapa vårt innehåll, säger Martin Schori på Aftonbladet.

The New York Times, CNN och The Guardian är några av de medier som valt att blockera OpenAI – företaget bakom Chat GPT, rapporterar The Guardian. Det innebär att AI:n inte längre får hämta information från artiklar, bilder eller metadata för att lära upp sina verktyg.

Förhoppningen är att motverka spridning av felaktig information och värna om upphovsrätten.

Aftonbladet hakar på

Aftonbladet är det enda stora svenska mediebolaget som valt att blockera AI-företagens datainsamling.

– Vi tog för några dagar sedan ett beslut om att vi, temporärt i alla fall, blockerar den här typen av spindlar från att skrapa vårt innehåll, säger Martin Schori, biträdande redaktionschef på Aftonbladet.

Det är den bristande dialogen med företagen och avsaknaden av transparens som ligger bakom ställningstagandet. Samtidigt menar Schori att frågan inte är okomplicerad. Risken finns att bara alternativmedier blir källmaterial.

– Man kan ställa sig frågan vad som egentligen händer om vi, och andra, kanske alla etablerade medier, skulle välja att ställa sig utanför de här chatt-botarna?

Bidra med information

På SVT har man ännu inte bestämt sig.

–  För Public Service del så har vi på SVT inte satt ned foten ännu. Vi vill vara en referenspunkt i ett brus av information där det ibland är svårt att veta om det är sant och falskt, säger vice vd Anne Lagercrantz.

I ett öppet brev från början av augusti gick flera medier ut och krävde insyn i AI-företagens verksamhet. Anne Lagercrantz är inne på ett liknande resonemang.

– Som publicist önskar jag en större öppenhet och transparens. I dag är det väldigt mycket vi inte kan veta, även hur den här ”AI-skrapningen” sker.

Kulturnyheterna har varit i kontakt med flera medier. Expressen, Dagens Nyheter och Sveriges Radio svarar att de avvaktar i frågan. Svenska Dagbladet har inte svarat.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.