Aftonbladet kontrollerade inte undertecknarna av Kjell Bergqvists upprop

Uppdaterad
Publicerad

Åtminstone fyra personer, bland dem Börje Salming och Jan Scherman, har sagt att de hamnat som undertecknare av debattartikel i Aftonbladet mot Sverigedemokraterna utan sitt medgivande.
– Vi har inte kollat med var och en, säger Aftonbladets debattredaktör Kristofer Forssblad Olsson.

Över 250 kulturarbetare och kändisar stod som undertecknare av en debattartikel i Aftonbladet som skrivits av skådespelaren Kjell Bergqvist.

Kulturnyheterna har varit i kontakt med flera personer på listan, som bekräftar sin medverkan, men både Börje Salming och Jan Scherman har gått ut med att de inte undertecknat uppropet. Enligt Kjell Bergqvist rör det sig om åtminstone två personer till.

– Det är 270 namn på listan, och i princip har jag haft personlig kontakt med alla dem. Jag har suttit i två-tre veckor med det här för att vara på den säkra sidan, men det kan så klart vara så att någon fallit mellan stolarna, säger Kjell Bergqvist.

I Börje Salming och Jan Schermans fall rör det sig om missförstånd, enligt Bergqvvist. I de två andra fallen om personer som oroat sig över att hamna i konflikt på sina jobb och därför velat bli borttagna.

Viktigt att alla är med

Kristofer Forssblad Olsson är tillförordnad debattredaktör på Aftonbladet och säger att tidningen inte har kontrollerat att alla som signerat debattartikeln verkligen står bakom den.

– Nej vi har inte kollat med var och en, säger han.

Frågade ni Kjell Bergqvist hur han samlat in undertecknarna?

– Han berättade att han hade använt sig av det här Facebook-uppropet och jag förklarade för honom att det är viktigt att alla är med på det. Men vi ringde inte upp alla och kollade.

I och med att inte är ovanligt att många undertecknare, vi såg många under #metoo till exempel, hur gör man med det som debattredaktion?

– Det är ett problem, absolut. Det är näst intill omöjligt när det är hundratals personer som skrivit under, men det här får väl vi ta lärdom av helt enkelt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.