Mediestrategen Brit Stakson. Foto: Lena Dahlström/privat

”Ägarkoncentrationen kan långsiktigt bli ett problem”

Publicerad

Mediestrategen Brit Stakston är glad att 28 lokaltidningar räddas när Mittmedia köps upp av Bonnier News och norska Amedia. Samtidigt ser hon en fara i att så många svenska medier får samma ägare.

– Det blir en otrolig maktkoncentration, säger Brit Stakston.

Det var under fredagen som det stod klart att Mittmedia skulle få nya ägare. Brit Stakston är glad att den lokala journalistiken räddas, men tycker att det talas för mycket om att det är bra för branschen och för ägarna, och för lite om vad som är bra för medborgarna.

– Det man ska ha i fokus är vad som är bra för medborgarna och medborgarna har ett behov av lokal journalistik. Men i grunden är det en väldigt sorglig utveckling att gamla fristående stiftelse- eller rörelseägda tidningar äts upp av en jätte. Det blir en otrolig maktkoncentration, säger Brit Stakston.

Behövs många olika ägare

Bonnier News är redan en av Sveriges största mediebolag och äger stora tidningar som Dagens Nyheter och Expressen och bildbyrån Scanpix. Brit Stakston tror att maktkoncentrationen inom mediebranschen långsiktigt kan bli ett problem.

– Det behövs många olika ägare och olika medier för att ge medborgarna olika perspektiv. Så att å ena sidan hurra för att lokaljournalistiken räddas, men strukturellt sätter det fingret på hur pressade affärsmodellerna är och vilken utveckling vi har. Det är klart att en sådan extrem maktkoncentration inte är optimal.

Hänvisas till alternativsajter

Mediestrategen Olle Lidbom säger till Kulturnyheterna att Bonniers lyckade modell för betalväggar är något som skulle kunna gagna Mittmedia när det kommer till att hitta sätt att spara pengar. Något Brit Stakston bara delvis håller med om.

– Jag är den första att säga att man måste hitta sätt att ta betalt för journalistiken. Men det är en svårighet om man som medborgare direkt möts av en betalvägg som en mur mot kvalitetsjournalistiken. Då hänvisas du istället till alternativsajter. Så det är väldigt mycket som just nu är under prövning och utveckling. Men i det kortsiktiga perspektivet är det positivt att de här lokaltidningarna finns kvar, säger hon.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.