AI-genererad Drake-låt kan Grammy-nomineras

Uppdaterad
Publicerad

Den anonyma artisten Ghostwriter har använt AI för att kopiera Drakes och The Weeknds röster till låten ”Heart on my sleeve” – nu kan låten nomineras till en Grammy.

”Heart on my sleeve” har lämnats in till Grammyjuryn i hopp om nominering, skriver Independent. Det är artisterna själva som skickar in sina alster till juryn.

Låten, signerad Ghostwriter, dök upp i april och många förbluffades över hur mycket det lät som Drake och The Weeknd, trots att artisterna inte haft något att göra med ”Heart on a sleeve”.

Enligt Recording academy, som delar ut Grammy-priserna, finns det inget som hindrar att låten nomineras eftersom att den, trots att rösterna tagits fram med hjälp av AI, är skriven av en människa.

Universal slog till

Däremot kan det uppstå problem med en annan av prisets regler som gör gällande att låten ska ha lanserats brett och finnas tillgänglig i affärer eller via streaming. ”Heart on my sleeve” har framför allt synts och hörts i sociala medier.

Det dröjde inte länge efter det att ”Heart on my sleeve” laddats upp på Youtube förrän plattformen fick ett meddelande från Drakes skivbolag Universal som krävde att låten skulle plockas ner.

Årets Grammy-nomineringar offentliggörs den 15 november.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.