Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Legatum publishing ska göra AI-ljudbok av Knut Hamsuns ”Svält”. Foto: Arkiv/Skärmdump

AI-ljudbok av norsk nazistisk nationalikon skapar debatt

Uppdaterad
Publicerad

Ett nationalkonservativt förlag i Norge vill ge ut ljudboksversioner av Nobelpristagaren Knut Hamsun med en AI-genererad version av författarens egen röst.

Hamsuns barnbarn har starkt motsatt sig detta och oroar sig för vilka syften den avlidne författarens röst kommer att användas i.

Knut Hamsun är en av Norges genom tiderna största författare och känd nazist, som välkomnade de tyska ockupanterna i Norge.

1920 tilldelades han Nobelpriset i litteratur och medaljen gav han senare bort till nazisten Joseph Goebbels.

För ett år sedan gick upphovsrätten till Hamsuns verk ut och nu planerar ett högernationalistiskt förlag att ge ut hans verk som ljudböcker, översatta till olika språk, med en AI-genererad variant av Knut Hamsuns röst som uppläsare.

”Hade varit enklare om de var positiva”

Detta har upprört Hamsuns barnbarn.

– Det är helt groteskt och något vi i familjen inte vill, säger Regine Hamsun till tidningen Klassekampen.

Tore Rasmussen på förlaget Legatum publishing säger att det är tråkigt att barnbarnen känner så, men att det inte påverkar förlagets planer.

– Våra etiska överväganden hade varit enklare om ättlingarna varit positiva till projektet. Men är man en del världens litteraturarv och en viktig person i Norges kulturhistoria är man större än sin familj, säger han.

Finns inga uppläsningar av Hamsun

Alvhild Dvergsdal är forskningsansvarig på Hamsun-centret i Norge och säger att det ska bli intressant att se vad det blir av projektet, men ställer sig frågande till vilket källmaterial man använder för att generera Hamsuns röst.

– Förlaget har såklart sin demokratiska, juridiska rätt att göra detta. Det vi studsar mest på är att rösten är AI-genererad, säger Alvhild Dvergsdal och fortsätter:

– Det finns inga inspelningar av Hamsun när han läser sina böcker. Det finns några få ljudupptagningar från den äldre Hamsun. Tanken på att ens egen röst efter ens död ska kunna användas för att spela upp något man inte läst in är lite obehaglig, säger hon.

Rättelse: I en tidigare version stod att Hamsun gav bort medaljen till Hermann Göring.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.