Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Jon Fosse om Nobelpriset i litteratur: ”Trodde inte att det skulle bli jag” Foto: Salim Alsabbagh/SVT

Jon Fosse om Nobelpriset i litteratur 2023: ”Trodde inte att det skulle bli jag”

Uppdaterad
Publicerad

Att Jon Fosse tilldelas Nobelpriset i litteratur var långt ifrån ett oväntat besked. Hans namn har år efter år förekommit i spekulationerna om vem som ska få priset – men trots det var det en överraskad pristagare som SVT mötte efter tillkännagivandet.

– När du inte fått priset nio gånger räknar du inte med att du ska få det den tionde gången heller, säger Fosse till SVT.

Fosse beskriver det själv som att han mer eller mindre förberett sig på Svenska Akademiens samtal sedan 2013, när hans namn började dyka upp bland favorittippade författare att tilldelas priset. Åren som gått sedan dess har dock fått honom att tappa tron på att samtalet skulle komma, berättar han när SVT träffar honom i norska Frekhaug utanför Bergen.

– Jag blev självklart glad innerst inne, och faktiskt överraskad. Jag trodde inte att det skulle bli jag, även om jag var ganska högt uppe på diverse oddslistor. Det har jag varit i många år förr.

Nobelpriset i litteratur 2023

Han uttrycker också både glädje och förvåning över att en norsk författare tilldelas priset. Det har nämligen inte hänt sedan 1928 när Sigrid Undset tog mot utmärkelsen.

– Det är för galet, höll jag på att säga. Det fanns många bra norska författare under den perioden som inte fått det.

Ser fram emot att gå tillbaka till skrivandet

Även om Fosse säger sig vara något bekymrad över den uppmärksamhet som Nobelpriset skapar är det tydligt att utmärkelsen – som han själv beskriver som ”det viktigaste priset man kan få” – betyder mycket för författaren. Priset är ett resultat av ett 40 år långt yrkesliv, men än är inte slutet nått, försäkrar han.

– Skrivandet är en plats där jag får frid. Det är en egen värld som man går in i. Jag skriver från en slags hemlig plats inne i mig. Det blir nog skönt att få gå tillbaka till den platsen efter alla intervjuer.

Se SVT:s jakt på Nobelpristagaren – och hans reaktion på beskedet i – klippet ovan.

Rättelse: I en tidigare version av denna artikel fanns en felaktig översättning av Jon Fosses citat.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nobelpriset i litteratur 2023

Mer i ämnet