Konstnären Ai Weiwei stödjer demonstranterna i Hongkong. Foto: Reuters & Markus Schreiber/AP/TT

Ai Weiwei gör konst av demonstrationerna i Hongkong

Uppdaterad
Publicerad

Protesterna i Hongkong, som enligt arrangörerna har engagerat uppemot 1,7 miljoner människor, fortsätter. Nu blir demonstrationerna fokus för två nya konstprojekt av den Berlin-baserade konstnären Ai Weiwei, det rapporterar Artnet News.

Protesterna i Hongkong är inne på sin elfte vecka och under söndagen samlades demonstranter i ett av Hongkongs mest populära shoppingdistrikt för att delta i demonstrationerna.

Bakgrunden till demonstrationerna är ett omdebatterat lagförslag som av kritikerna anses vara ett hot mot områdets självstyre och en inskränkning av medborgerliga rättigheter. Sedan dess har demonstrationerna blivit både större och fler och engagerar många kulturarbetare.

Protesterna i Hongkong

”Kan inte samtala eller förhandla”

En av dem är den kinesiske konstnären Ai Weiwei som har riktat skarp kritik mot myndigheternas agerande som han anser varit alltför våldsamt.

– De kan inte samtala om situationen eller förhandla. De har inte den färdigheten. Allt de har är militär och polis, sade Ai Weiwei till AFP.

Nu blir protesterna också föremål för två nya konstprojekt av Weiwei, en dokumentärfilm och en operaföreställning. Det rapporterar Artnet News.

Protesterna skildras i opera

Det första projektet är en ombearbetad version av Giacomo Puccinis opera Turandot i vilken demonstrationerna kommer skildras. Föreställningen har premiär på operahuset Teatro dell’Opera di Roma i Rom den 25 mars nästa år.

– Demonstrationerna kommer definitivt speglas i operan. Det kommer bli en opera sprungen ur vår samtid där dess pågående kulturella och politiska kamper representeras genom Puccinis berättelse, säger Ai Weiwei till The art newspaper.

Ai Weiwei arbetar också med en dokumentärfilm om protesterna som Weiweis medarbetare har följt sedan starten den 9 juni.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Protesterna i Hongkong

Mer i ämnet