Demokratiaktivisten Chow Hang Tung leds bort av civilklädda poliser när hon grips i tidigt på morgonen i Hong Kong. Foto: Xinqi SU / AFPTV / AFP

Demokratiaktivist gripen på årsdagen av massakern på Himmelska fridens torg

Uppdaterad
Publicerad

En av de framträdande demokratiaktivisterna i Hongkong, Chow Hang Tung, har gripits av polis i Hong Kong efter att hon uppmärksammat årsdagen av massakern på Himmelska fridens torg.

– Det är så Hongkong fungerar nu. Kämpar du för demokrati i en auktoritär regim är det oundvikligt att du blir gripen, sa aktivisten till BBC innan hon greps.

Det har nu gått 32 år sedan kinesiska styrkor öppnade eld mot demonstranter på Himmelska fridens torg i Peking och minst hundratals människor dog.

Förbjudet i Hong Kong och Macau

I Kina är högtidlighållandet av massakern förbjudet, det styrande kommunistpartiet har fortfarande inte erkänt att någon massaker ägde rum. Hongkong och Macau är de enda regionerna på kinesiskt territorium där det fram tills nyligen har varit tillåtet att uppmärksamma årsdagen.

Protesterna i Hongkong

I Hongkong hänvisar myndighterna dock till coronarestriktioner och förbjuder minnesstunder sedan förra året. I år har även Macau förbjudit mannifestationer med hänvisning till att det strider mot lokala säkerhetsregler.

Greps på morgonen

Dagens årsdag är den första sedan Kina införde de hårt kritiserade säkerhetslagarna i Hong Kong. 37-åriga Chow Hang Tung har hittills varit en av få framträdande demokratiaktivister i Hongkong som ännu inte har hamnat bakom lås och bom sedan Fastlandskinas grepp om staden hårdnat.

Hon greps tidigt på morgonen utanför sin arbetsplats. Innan dess hade hon lagt ut ett inlägg på sociala medier där hon uppmanade människor att tända ljus och på andra sätt uppmärksamma årsdagen.

Även en 20-årig man har gripits, anklagad för samma typ av gärning som Chow Hang Tung. Runt 7 000 poliser uppges ha kommenderats ut för att förhindra att folk samlas till manifestationer under fredagen och Hongkongs ledande tv-station RTHK har fått order om att inte rapportera om eventuella minneshögtider.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Protesterna i Hongkong

Mer i ämnet