Demonstrationer har minskat i intensitet i Hongkong sedan den kontroversiella säkerhetslagen antogs i början av sommaren. Bilden är från en protest 2019. Foto: TT

Spänt i Hongkong när ”valdagen” infaller

Uppdaterad
Publicerad

Oppositionspolitikern Tam Tak-Chi har gripits i Hongkong. Frihetsberövandet sker samma dag som nya demonstrationer planeras mot den kontroversiella säkerhetslagen som infördes för två månader sedan.

Tam Tak-Chi, som är ordförande för demokratiorganisationen People Power, greps i sitt hem i östra Hongkong, misstänkt för att ha ”yttrat uppviglande ord”.

Mannen greps i morse efter att ha yttrat uppviglande ord i strid med befintliga förordningar, säger utredaren Li Kwai-Wah, och specificerar att det rör sig om uttalanden som skedde i samband med protester tidigare i sommar.

Protesterna i Hongkong

Uppskjutet val förargar

Frihetsberövandet sker samma dag som Hongkong skulle ha hållit val till områdets parlament, ett val som skjutits på framtiden med pandemin som motivering.

Många ser dock pandemin som ett svepskäl, och en protest mot valets försening, Hongkongs covid-19-åtgärder samt säkerhetslagen planeras senare under söndagen. Över 10 000 personer har markerat sitt intresse på eventets sajt.

Oppositionella frihetsberövas

Sedan säkerhetslagen infördes har demonstrationerna blivit färre och mindre, jämfört med de massprotester som skakade staden förra året.

Minst ett 40-tal personer, däribland demonstranter och aktivister, rapporteras ha gripits med hänvisning till den nya lagen. Mediemogulen Jimmy Lai och aktivisten Agnes Chow är två av dessa.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Protesterna i Hongkong

Mer i ämnet