Den som tänder ett ljus i Victoria Park i Hongkong riskerar fängelse i upp till fem år – SVT:s utrikesreporter förklarar varför i videon. Foto: Karin Fallenius/SVT/Arkiv

Därför förbjuder Peking tända ljus

Publicerad

För 32 år sedan inträffade massakern på Himmelska fridens torg i Peking. I dag är händelserna fortfarande känsliga i Kina, och i Hongkong där tusentals människor årligen uppmärksammat minnesdagen med ljusmanifestationer är läget extra känsligt.

Sedan förra året är ljusmanifestationerna förbjudna och myndigheterna använder sig nu av pandemin, och av förra årets säkerhetslagar, för att få människor att inte samlas.

– Ingen får nämna händelserna i fastlandskina. Och nu, tillslut, kan kinesiska myndigheter också tvinga människor i Hongkong att sluta prata om Himmelska fridens torg, säger Tilde Lewin, utrikesreporter på SVT.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.